Bu çalışmada ekonomik değeri bulunmayan ve çevre kirliliğine neden olan badem kabuklarının kolay çözünebilir karbonhidrat kaynağı olarak yonca silajına ilavesinin silaj kalitesi, fermantasyon özellikleri ve in vitroorganik madde sindirimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gruplar sırasıyla %0 (kontrol), %1, %2, %4 ve %6 badem kabu- ğu içerecek şekilde tasarlanmıştır. Silajların in vitro organik madde sindirimi (IVOMS) ve metabolik enerji (ME) değerleri incelendiğinde kontrol grubuna kıyasla tüm katkılı gruplarda artışlar gözlemlenmiştir. Silajların pH, amonyak azotu (NH3 -N/TN) ve karbondioksit (CO2) değerleri incelendiğinde, en yüksek değerler kontrol grubunda tespit edilirken, en düşük %6 badem kabuğu ilave edilen silaj grubunda tespit edilmiştir. Silajların laktik asit (LA) ve asetik asit (AA) değerleri kontrol grubuna kıyasla tüm deneme gruplarında artış göstermiş, en yüksek %6 badem kabuğu ilavesinin olduğu grup- ta belirlenmiştir. Bütirik asit (BA) değerleri bakımından badem kabuğu artışına bağlı olarak azalma tespit edilmiştir. Silajların maya ve küf değerleri kontrol grubuna kıyasla badem kabuğu artışına bağlı olarak azalmıştır. Sonuç olarak kolay eriyebilir karbonhidrat kaynağı olarak %6 badem kabuğu ilavesinin yonca silaj kalitesi ve fermantasyon özellikleri üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.
In this study, it was aimed to determine the effects of the addition of almond hull, which has no economic value and causes environmental pollution, to alfalfa silage as an easily soluble carbohydrate source on silage quality, fermentation characteristics and in vitro organic matter digestion (IVOMD). The groups were designed to contain 0% (control), 1%, 2%, 4% and 6% almond hull, respectively. When the IVOMD and metabolizable energy (ME) values of the silages were examined, increases were observed in all additive groups compared to the control group. When the pH, NH3-N/TN and carbon dioxide (CO2) values of the silages were examined, the highest values were determined in the control group, while the lowest pH, NH3-N/TN and CO2 values were determined in the silage group with 6% almond hull added. Although an increase was determined in all trial groups in terms of lactic acid (LA) and acetic acid (AA) values of silages compared to the control group, the highest values were determined in the group with 6% almond hull addition, and a decrease was determined due to the increase in almond hull in terms of butyric acid (BA) values. Yeast and mold values of the silages decreased due to the increase in almond hull compared to the control group. As a re- sult, it was determined that the addition of 6% almond hull as an easily soluble carbohydrate source had a positive effect on alfalfa silage quality and fermentation characteristics.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Aralık 2022 |
Kabul Tarihi | 3 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 20 Sayı: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.