Sunulan çalışmada, farklı nişasta kaynaklarının sığırlarda ruminal fermantasyon ve in situ sindirilebilirlik özellikleri ile bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada benzer enerji, protein ve nişasta içeriklerine sahip üç farklı karma rasyon hazırlanmış ve bunlar denemenin gruplarını oluşturmuştur. Karma rasyonların ana nişasta kaynakları sırasıyla arpa, buğday ve mısır tanesi kökenlidir. Çalışma, 3 x 3 Latin kare deneme tasarımında, rumen kanüllü, laktasyonda olmayan 3 Holştayn dişi sığır kullanılarak ardışık iki deneme halinde gerçekleştirilmiştir. Bu karma rasyonlarla ad libitum besleme yapılmış ve ardından hayvanların besin alımları, ruminal fermantasyon (pH, ase-tik, propiyonik, bütirik ve laktik asitler), bazı serum (üre, glikoz, toplam protein, albümin, trigliserit), kan gazı (pH, pCO2, pO2, HCO3-, Na+, K+, Ca++, Cl-, anyon gap, laktat) parametreleri. Ayrıca nişasta kaynağı yemlerin kuru madde ve nişas-ta sindirilebilirliği de incelenmiştir. Farklı karma yemlerle beslenen sığırların nötral-deterjan lif (NDF) alımı (P<0.05) dışındaki diğer besin madde tüketimi parametreleri benzer bulunmuştur (P>0.05). Ruminal fermantasyon, serum ve kan gazı parametreleri deneme grupları arasında değişim göstermemiştir (P>0.05). Sonuç olarak deneme rasyonları-nın içerik farklılığından dolayı deneklerin rumen sıvısı, serum ve kan gazı parametre değerlerinde ciddi bir değişiklik olmadığı belirlenmiştir. Diğer yandan, arpa ve buğdayın kuru madde ve nişasta sindirilebilirliğinin tahıl taneleri arasında önemli derecede farklı olduğu, mısırın rumen kuru madde ve nişasta sindirilebilirliğinin daha yavaş, istikrarlı ve kade-meli bir artış gösterdiği belirlenmiştir.
In this study, it was aimed to determine the effects of different starch sources on ruminal fermentation and in situ digestibility characteristics and some blood parameters in cows. In the study, three different total mixed rations (TMR) with similar energy, protein and starch contents were prepared and these TMR’s formed the groups of the ex-periment. The main starch sources of the TMR’s were from the barley, wheat, and corn grains, respectively. The study was carried out as two consecutive trails using 3 non-lactating Holstein female cattle with rumen cannulate within a 3 × 3 Latin square trial design. These TMRs were fed at ad libitum and then nutrient intakes, ruminal fermentation (pH, acetic, propionic, butyric, and lactic acids), some serum (urea, glucose, total protein, albumin, triglyceride) and blood gas parameters (pH, pCO2, pO2, HCO3-, Na+, K+, Ca++, Cl-, anion gap, lactate) were determined. Also, in situ dry matter and starch degradability were carried out in these animals. Nutrient intakes of cows fed different TMRs were similar (P>0.05), except neutral detergent fiber (NDF) intake (P<0.05). Both ruminal fermentation, serum and blood gas pa-rameters did not change among treatment groups (P>0.05). As a result, it was determined that there were no serious changes in the ruminal fluid, serum, and blood gas parameter values of the subjects due to the content difference of the trial TMR’s. On the other hand, it was determined that in situ dry matter (DM) and starch degradability of barley and wheat were significantly different among cereal grains, ruminal DM and starch degradability of corn followed a slower, stable, and gradual increase.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 13 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.