BibTex RIS Kaynak Göster

Konya kentinin planlama tarihi ve mekânsal gelişimi

Yıl 2012, Cilt: 28 Sayı: 4, 343 - 350, 01.08.2012

Öz

Bu araştırmanın amacı; Konya kentinin mekânsal ve işlevsel gelişim sürecini yönlendiren kent planlarının tarihsel bir bakış açısı ile değerlendirilmesidir. Araştırma; Konya kentinin fiziksel gelişim ve de ğişim sürecine ilişkin yazılı kaynakların mekân boyutunda ayrıntıda irdelenmesine ve hâlihazır haritalar, imar planları ve açıklama raporlarından oluşan görsel materyallerin karşılaştırmalı değerlendirilmesine dayanan bir metodolojik kurgu içinde ele alınm ıştır. Yapılan irdelemeler sonunda; Konya kentinin 1940’lı yıllarda başlayan kapsamlı ve bütüncül planlama geleneğinin, 1960’lı yılların sonundan itibaren yerini sanayi gelişimi ve göç sonucu ortaya çıkan barınma alanı ihtiyacına çözüm arayan parçacıl konu t ve sanayi alanları planlamasına bıraktığı tespit edilmiştir. 1980’lerden günümüze kadar olan süreç ise planlama yaklaşımı açısından bir çelişkiler dönemini yansıtmaktadır. Nitekim bu süreç içerisinde ilk üst ölçekli plan deneyimlerinin adımları atılırken ; kentin mekânsal gelişiminin çoğu zaman üst ölçekli plan kararları ile çelişen imar afları ve kentsel dönüşüm projeleri ile yönlendirildiği belirlenmiştircisions.

Kaynakça

  • Tapan, M., 75. Yılda Değişen Kent ve Mimarlık, Yıldız Sey (Ed.) İstanbul’un Kentsel Planlamasının Tarihsel Gelişimi ve Planlama Eylemleri, s.75-88. Tarih Vakfı Yayını, İstanbul, 1998.
  • Tekeli, İ., 75. Yılda Değişen Kent ve Mimarlık, Yıldız Sey (Ed.) Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde Kentsel Gelişme ve Kent Planlaması, s.1-24. Tarih Vakfı Yayını, İstanbul, 1998.
  • Denel, S., Batılılaşma Sürecinde Tasarım ve Dış Mekânlarda Değişim ve Nedenleri, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları, Ankara, 1982.
  • Aktüre, S., Osmanlı Devleti’nde Taşra Kentlerindeki Değişimler, Türkiye Ansiklopedisi, c.4, s.891-904,

Planning history and spatial development of Konya city

Yıl 2012, Cilt: 28 Sayı: 4, 343 - 350, 01.08.2012

Öz

The aim of this study is to assess the city plans guiding spatial and functional development process of Konya city with historical point of view. The study is discussed in a methodological framework which ba sed on comparative assessment of visual materials. These materials are consist of land use maps, development plans and planning reports of the Konya city. In the wake of these discussions, three climaxes were brought out in planning history of Konya city. The first one is the comprehensive planning period dating from the mid - 1940s to the end of 1960s. Spatial development of the city in this period was designed for the whole of the city, guided with plans. Industrialization and migration due to rapid urbaniz ation period is the second climax. In this period, effect of which lasted up to 1980s, segmental planning approach, which searches out a solution for increasing housing and industrial area needs, superseded comprehensive plan works. The last one is period of contradictions in terms of planning approach. In this period starting from 1980s, although macro - plan works were conducted, spatial development of the city were determined to have been directed mostly with urban renewal projects and reconstruction amnes ties, also contradicting with macro plan decisions.

Kaynakça

  • Tapan, M., 75. Yılda Değişen Kent ve Mimarlık, Yıldız Sey (Ed.) İstanbul’un Kentsel Planlamasının Tarihsel Gelişimi ve Planlama Eylemleri, s.75-88. Tarih Vakfı Yayını, İstanbul, 1998.
  • Tekeli, İ., 75. Yılda Değişen Kent ve Mimarlık, Yıldız Sey (Ed.) Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde Kentsel Gelişme ve Kent Planlaması, s.1-24. Tarih Vakfı Yayını, İstanbul, 1998.
  • Denel, S., Batılılaşma Sürecinde Tasarım ve Dış Mekânlarda Değişim ve Nedenleri, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları, Ankara, 1982.
  • Aktüre, S., Osmanlı Devleti’nde Taşra Kentlerindeki Değişimler, Türkiye Ansiklopedisi, c.4, s.891-904,
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79VP97BR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahmut Serhat Yenice Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yenice, M. S. (2012). Konya kentinin planlama tarihi ve mekânsal gelişimi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 28(4), 343-350.
AMA Yenice MS. Konya kentinin planlama tarihi ve mekânsal gelişimi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Ağustos 2012;28(4):343-350.
Chicago Yenice, Mahmut Serhat. “Konya Kentinin Planlama Tarihi Ve mekânsal gelişimi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 28, sy. 4 (Ağustos 2012): 343-50.
EndNote Yenice MS (01 Ağustos 2012) Konya kentinin planlama tarihi ve mekânsal gelişimi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 28 4 343–350.
IEEE M. S. Yenice, “Konya kentinin planlama tarihi ve mekânsal gelişimi”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 28, sy. 4, ss. 343–350, 2012.
ISNAD Yenice, Mahmut Serhat. “Konya Kentinin Planlama Tarihi Ve mekânsal gelişimi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 28/4 (Ağustos 2012), 343-350.
JAMA Yenice MS. Konya kentinin planlama tarihi ve mekânsal gelişimi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2012;28:343–350.
MLA Yenice, Mahmut Serhat. “Konya Kentinin Planlama Tarihi Ve mekânsal gelişimi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 28, sy. 4, 2012, ss. 343-50.
Vancouver Yenice MS. Konya kentinin planlama tarihi ve mekânsal gelişimi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2012;28(4):343-50.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.