Termal Bariyer Kaplamalar (TBK) gaz türbinlerinin sıcak kısım parçalarında, malzemelerin yüksek sıcaklık etkilerinden korunması ve gaz türbininin veriminin artırılması amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak gaz türbinlerinin çalışma sıcaklıkları giderek artmakta, buna bağlı olarak gaz türbinlerinde kullanılan TBK’ların ısıl ve mekanik dayanımlarının artırılması gerekmektedir. Isı iletim katsayısı, TBK’ların ısıl dayanımları açısından en önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, atmosferik plazma sprey yöntemiyle gerçekleştirilmiş TBK’nın ısı iletim katsayısı mukayese metodu kullanılarak deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde üç farklı gözeneklilik oranına sahip TBK için ölçüm yapılmıştır.Referans malzemesi olarak 321 paslanmaz çelik kullanılmış olup, referans malzemesinin sıcaklığa bağlı ısı iletim katsayısı ise Lazer-Flaş ölçüm metodu ile elde edilmiştir. Ölçümler oda sıcaklığı ile 600 ºC arasında yapılmış, elde edilen sonuçlar literatür sonuçları ile kıyaslanmıştır.
Thermal Barrier Coatings (TBCs) are widely used in gas turbine hot section components to prevent parts from high temperature effects and increase the efficiency. Gas turbine operating temperatures are getting increase in parallel with the technological developments. Based on this, it is required to higher the thermal and mechanical resistance of thermal barrier coatings (TBCs) used in gas turbines. Thermal conductivity is one of factor for increasing the thermal resistance of TBCs. In this study, thermal conductivity of TBC applied by Atmospheric Plasma Spray has been investigated experimentally by comparative method. Measurements have been carried out for TBC which have three different porosity.321 stainless steel has been used for reference material, and the thermal conductivity of reference material depending on the temperature has been obtained by laser flash method. Measurements have been performed up to 600 ºC and compared to results found in literature.
Thermal conductivity Comparative method Thermal Barrier Coatings
Diğer ID | JA79YU42FC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.