Yol üretimi, üç ayrı faaliyet sonucu oluşan ve birkaç sektörü kapsayan önemli bir iştir. Bu faaliyetlerden ilki agrega vb. malzeme üretimi, ikincisi bitüm üretimi ve üçüncüsü de yolun inşa edilmesi aşamasıdır. Çalışmada, bu üç ayrı faaliyet “asfalt endüstrisi” başlığı altında ele alınmıştır. Bu üç ayrı faaliyetin her birinin ayrı çevresel etkileri olmaktadır. Çevre konusu, etik, teknik ve hukuki yönleri bulunan önemli bir konudur. Çevre için yapılması gereken işlerin teknik ve etik yönleri dışında, ülkemizde yürürlükte olan mevzuat açısından hukuki bazı kısıtlamalar ve yaptırımlar mevcuttur. Bu çalışmada, ilk olarak asfalt endüstrisine ait oluşabilecek çevresel etkiler analiz edilerek gruplandırılmıştır. Daha sonra bu çevresel etkilere göre yürürlükteki Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikleri incelenerek asfalt endüstrisini ilgilendiren hükümler belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Çevre Kanunu’na göre çıkarılan 26 yönetmelikten 14 tanesinin asfalt endüstrisini ilgilendiren hükümler içerdiği tespit edilmiş olup her biri ayrıca incelenmiştir.
The road production is an important business which is performed by three different activities and which includes several sectors. The first of this business is material production such as aggregate; second one is bitumen production and the third is step of building the road. This trio of business is determined under the title of ‘Asphalt Industry’. Each of these businesses has different environmental effects. Environment is an important subject that has ethical, technical and judicial aspects. In our country; except of technical and judicial aspects, many environmental regulations include trade restrictions and sanctions. In this study, firstly the environmental effects due to asphalt industry are analyzed and randomized. Then; the environmental law on operation and related regulations are examined and the judgment related to asphalt industry is defined. At the end of the study; 14 of 26 regulations legislated due to environmental law are defined to have asphalt industry related judgments and each of all is analyzed.
Diğer ID | JA82NB99JB |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 25 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.