BibTex RIS Kaynak Göster

BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2004, Cilt: 20 Sayı: 1, 55 - 65, 01.06.2004

Öz

Bu çalışma, çeşitli borlu bileşikler ve monomer su itici maddeler (SİM)’le muamele edilen cennet ağacı odununun yoğunluk, yanma ve su alma gibi bazı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amaçlarına yönelik olarak hazırlanmıştır. Çalışmada borlu bileşiklerden , borik asit (BA), boraks(Bx) ve borik ait ve boraks karışımı (7:3; ağırlık:ağırlık); monomer su itici maddelerden metilmetakrilat (MMA), Stiren (St), stiren + metilmetakrilat (7.3; hacim:hacim) ve izosiyanat (ISO) kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca ticari emprenye maddelerinden Vacsol (V), immersol WR, polietilen glikol-400 (PEG-400), Tanalith-CBC ve fosforik asit (FA) karşılaştırma amacıyla denenmiştir. Deney sonuçlarına göre; en yüksek özgül ağırlık değeri ISO ile muamele edilen deney örneklerinde elde edilmiştir (0.80 gr/cm3). Çalışmada kullanılan monomer maddeler, örneklerin su alma oranında önemli derecede azalma sağlarken; borlu bileşikler üzerine uygulanan monomer muamelesi de benzer etkiyi göstermiştir. Çalışmada stiren ve metilmetakrilat karışımı su alımını azaltan en etkili uygulama olmuştur. Yanma sonucu oluşan ağırlık kaybı açısından BA+Bx karışımı % 63 ‘lük ağırlık kaybı oranı ile en olumlu sonucu vermiştir

PHYSICAL PROPERTIES OF HEAVEN WOOD TREATED WITH BORATES AND WATER REPELLENTS

Yıl 2004, Cilt: 20 Sayı: 1, 55 - 65, 01.06.2004

Öz

This study was designed to investigate some physical properties of heaven wood such as specific gravity, water absorbtion levels and combustion properties treated with borates and water repellent monomers. Three different monomers such as styrene (St), methyl metacrylate (MMA) and St-MMA mixture (70:30; v:v) ıcocyanate (ISO) were used. Also some commercial preservatives Vacsol (V), Immersol WR, Tanalith-CBC polyethylene glycol (PEG-400) and phosphoric acid were used for comparision. Accordingto the results; wood specimens treated with ISO gave the highest specific gravity value. (0.80 gr/cm3 ). All water repellent monomer chemicals significantly reduced water absorption levels of wood specimens. Secondary treatments with monomers on borates showed same effect. Styrene and MMA mixture was the most effective in reducing water absorbtion levels of wood specimens. Borates exhibit their well known fire-retardant effect at some extent. The lowest mass losses were recorded with the specimens treated with boric acid and borax mixture (% 63)

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83GR78PP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ergün Baysal Bu kişi benim

Hüseyin Peker Bu kişi benim

Mehmet Çolak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Baysal, E., Peker, H., & Çolak, M. (2004). BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 20(1), 55-65.
AMA Baysal E, Peker H, Çolak M. BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2004;20(1):55-65.
Chicago Baysal, Ergün, Hüseyin Peker, ve Mehmet Çolak. “BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 20, sy. 1 (Haziran 2004): 55-65.
EndNote Baysal E, Peker H, Çolak M (01 Haziran 2004) BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 20 1 55–65.
IEEE E. Baysal, H. Peker, ve M. Çolak, “BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 1, ss. 55–65, 2004.
ISNAD Baysal, Ergün vd. “BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 20/1 (Haziran 2004), 55-65.
JAMA Baysal E, Peker H, Çolak M. BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2004;20:55–65.
MLA Baysal, Ergün vd. “BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 1, 2004, ss. 55-65.
Vancouver Baysal E, Peker H, Çolak M. BORLU BİLEŞİKLER VE SU İTİCİ MADDELERİN CENNET AĞACI ODUNUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2004;20(1):55-6.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.