BibTex RIS Kaynak Göster

DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI

Yıl 2004, Cilt: 20 Sayı: 1, 46 - 54, 01.06.2004

Öz

Bu çalışma, kültür mantarı A.bisporus için kompost hazırlığında alternatif aktivatör madde kaynaklarının geliştirilmesi ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan Bolu Yeniçağa torfu ve Doğu Karadeniz Bölgesi yöresel torf kaynaklarından yararlanmak ve söz konusu kaynakların özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla bir kısım yardımcı örtü materyalleri ile değişik karışım oranlarında birlikte kullanılması amaçlarına yönelik olarak tasarlanmıştır. Çalışmada aktivatör madde olarak mısır sapı kullanılarak, hazırlanan buğday sapı esaslı kompost üzerinde kompostlaşma, 17 günde ve 32.5 °C sıcaklıkta gerçekleşmiştir. Örtü materyallerinden Bolu Yeniçağa torfu (YT) + perlit (P) (70:30; hacim:hacim) karışımı ile 316.6 kg/ton ile en yüksek verim değeri elde edilmiştir. Temel örtü materyali olan Yeniçağa torfuna ilave edilen yardımcı örtü materyalleri verim üzerinde olumlu iyileşmeler sağlarken , özellikle perlitli karışımlarda elde edilen verim değerleri oldukça yüksek bulunmuştur. Çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi yöresel torf kaynaklarından Sürmene torfu (ST) ve Giresun torfu (GT) örtü materyalleri üzerinde son derece düşük verim değerleri elde edilmiştir

POSSIBILITIES MAKING USE OF DIFFERENT ACTIVATOR AND CASING MATERIALS FOR CULTIVATION OF AGARICUS BISPORUS

Yıl 2004, Cilt: 20 Sayı: 1, 46 - 54, 01.06.2004

Öz

This study was designed to improve the possibilities using of alternative activator and some secondary casing materials for cultivation of Agaricus bisporus. Results revealed that all organic ingredients used in compost formulations composted well within 17 days of outdoor composting and after composting, the temperature of compost was 32.5°C. The highest yield of (316.6 kg/per tone) was recorded by wheat straw mixed with corn stem activator material plus the peat as casing material mixed with perlite (70:30 in volume). Also, Turf of Yeniçağa mixed with secondary casing materials at different ratio had highly increeased yield properties of A.bisporus. Locally available casing materials in Eastern Karadeniz Region which named as Sürmene turf (ST) and Giresun turf (GT) gave the highly bad yield results

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83GR43HA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ergün Baysal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Baysal, E. (2004). DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 20(1), 46-54.
AMA Baysal E. DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2004;20(1):46-54.
Chicago Baysal, Ergün. “DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 20, sy. 1 (Haziran 2004): 46-54.
EndNote Baysal E (01 Haziran 2004) DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 20 1 46–54.
IEEE E. Baysal, “DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 1, ss. 46–54, 2004.
ISNAD Baysal, Ergün. “DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 20/1 (Haziran 2004), 46-54.
JAMA Baysal E. DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2004;20:46–54.
MLA Baysal, Ergün. “DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 20, sy. 1, 2004, ss. 46-54.
Vancouver Baysal E. DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2004;20(1):46-54.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.