Ağaç malzemenin en olumsuz özelliklerinden biriside yanıcı olmasıdır. Ağaç malzemenin bu olumsuz özelliğinin giderilmesi amacıyla, yanmayı engelleyici veya geciktirici bir çok kimyasal madde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, borik asit ve boraks karışımı (7:3; ağırlık: ağırlık) ve çeşitli doğal sepi maddeleri ile işlem görmüş sarıçam odununun yanma özellikleri incelenmiştir. Yanma deneyleri, alev kaynaklı kendi kendine yanma ve kor hali yanma aşamalarında, ASTM 160-50 standardına göre gerçekleştirilmiştir. Yanma testine göre, sıcaklık ölçümleri, yıkılma süresi, ışık yoğunluğu ve örneklerin kütle kaybı oranları belirlenmiştir. Sonuçlara göre; doğal sepi maddeleri incelenen yanma parametreleri üzerinde olumsuz etkide bulunmuştur. Doğal sepi maddeleri ile muamele edilen sarıçam odunun yanma özellikleri kontrole benzer yada kötü düzeyde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, doğal sepi maddeleri ile muamele edilen sarıçam odununun yanma ile ilgili bazı özelliklerinde istatistiksel anlamda önemli düzeyde iyileşme sağlanmıştır (P≤ 0.01)
Combustibility is the most undesirable properties of wood and wood based materials, thus fire/flame retardants have been increasingly used to reduce the combustibility of wood. In this study, it was invstigated fire properties of Scots pine (Pinus sylvestris L.) which treated aqueous solutions of boric acid and borax mixture (7.3; weight:weight) and aqueous solutions of some natural extractives( bark powder, sumach leaf powder, gall-nut powder and acorn powder dissolved in to the 4 % conc. distilled water). Fire test performed according to ASTM 160-50 Standard Test Method. Fire test were made at three combusting stages: combustion with flame, combustion without flame and glowing. Mass losses of test specimens after combustion, and temperature records, photo density of each combustion stage were determined according to Standard. Natural extractives showed unfavourable effects on fire parametres. Also, they showed same or more badly burning properties compare to control specimen. However, boric acid and borax applied as secondary treatment over natural extractives possivitely effected some fire properties of Scots pine in significant level (P≤ 0.01)
Diğer ID | JA83HK39UC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 19 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.