BibTex RIS Kaynak Göster

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ

Yıl 2001, Cilt: 17 Sayı: 1, 49 - 60, 01.06.2001

Öz

Eğitim Kurumlarının iç ve dış müşterilerinin beklentilerini karşılayacak hizmet sunma anlayışı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bu konuda, bir çok başarılı uygulamalardan bahsetmek mümkündür. Bu çalışmada öncelikle toplam kalite anlayışının bir eğitim kurumuna uygulanabilmesi amacı ile geliştirilmiş alternatif modeller incelenmiştir. Bu modeller arasından Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (EÜMF) için en uygun olan modeller grubu belirlenmiştir. Seçilen modeller için kalite göstergesi niteliği taşıyan kritik süreçler belirlenerek anketler hazırlanmıştır. Hazırlanan anketler Mühendislik Fakültesi (MF) yönetiminin temel iç müşterileri konumunda olan öğretim elemanları ve öğrencilerine uygulanmıştır. MF yönetiminin iç müşterisi ve aynı zamanda ürünü konumunda olan öğrencilerine, daha iyi hizmet sunabilmesi amacı ile öncelikle mevcut durumun tespiti yapılmıştır. Elde edilen bulgular grafiklerle sunulmuştur. Ayrıca MF yönetiminin, yapılan tespitler doğrultusunda, hizmet kalitesini iyileştirebilmesi için birtakım önerilerde de bulunulmuştur

SELECTION OF EDUCATION SYSTEM MODEL WHICH IS APPLICABLE IN ENGINEERING FACULTY AND SOME SUGGESTIONS TO DEVELOP THIS SYSTEM

Yıl 2001, Cilt: 17 Sayı: 1, 49 - 60, 01.06.2001

Öz

The understanding of submitting the service which meets the expectations of internal and external consumers of educational institutions is increasing every day. During the last decade, many successful applications appeared in this area. In this study, alternative models for applications of total quality philosophy on educational institutions are analyzed first. The most appropriate group of models for Engineering Faculty of Erciyes University are determined. The questionnaires are prepared by identifying the critical processes as quality indicators for selected models. These are applied to academic staff and students which are the main internal consumers of Engineering Faculty Administration. The present situation is evaluated to improve the ability of submitting the better service for the students which are the internal consumers and also the main product of the system. Results of the questionnaires are presented graphically. These results helped us to make important suggestions for the improvement of educational service quality by realizing the present situation

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83KF45GB
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fazıl Canbulut

Lale Özbakır Bu kişi benim

Erdal Canıyılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Canbulut, F., Özbakır, L., & Canıyılmaz, E. (2001). MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 17(1), 49-60.
AMA Canbulut F, Özbakır L, Canıyılmaz E. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2001;17(1):49-60.
Chicago Canbulut, Fazıl, Lale Özbakır, ve Erdal Canıyılmaz. “MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 17, sy. 1 (Haziran 2001): 49-60.
EndNote Canbulut F, Özbakır L, Canıyılmaz E (01 Haziran 2001) MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 17 1 49–60.
IEEE F. Canbulut, L. Özbakır, ve E. Canıyılmaz, “MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, ss. 49–60, 2001.
ISNAD Canbulut, Fazıl vd. “MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 17/1 (Haziran 2001), 49-60.
JAMA Canbulut F, Özbakır L, Canıyılmaz E. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2001;17:49–60.
MLA Canbulut, Fazıl vd. “MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, 2001, ss. 49-60.
Vancouver Canbulut F, Özbakır L, Canıyılmaz E. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAPISINA UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ MODELİ SEÇİMİ VE SİSTEMİ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2001;17(1):49-60.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.