Teknik borç (TB), genellikle daha hızlı kod teslimi için daha basit çözümler seçme veya kötü kararlar alma sonucunda ortaya çıkan durumları ifade eder. Sonuçta TB ödenir, ancak uzun vadeli maliyetler, kısa vadeli faydaları aşar. Bu nedenle, teknik borcun uygun bir şekilde tanımlanması ve yönetilmesi her yazılım geliştirme projesinde önemlidir. Yazılım alanında teknik borç kavramı literatürde kapsamlı bir şekilde incelenmesine rağmen, Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) uygulamalarındaki TB göstergeleri oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, bu çalışma, müşterilerine SaaS uygulamaları için destek sağlayan organizasyonlardaki TB göstergelerini ve başlıca kategorileri araştırmaktadır. Bu amaçla çalışmada, bir bağımsız SaaS ortağı olan danışmanlık şirketinde keşif amaçlı bir vaka çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu kampsamda şirkette dokuz çalışanla görüşmeler yapılmış ve toplanan verilerin derinlemesine analizi ile SaaS uygulamalarına özgü başlıca teknik borç kategorileri belirlenmiştir. Sonuçlar, geleneksel yazılım uygulamalarındaki TB kategorilerinin ve sorunlarının SaaS projeleri için de geçerli olduğunu göstermiştir. SaaS'a özgü 15 TB kategorisi ile ilişkili 23 TB göstergesi tespit edilmiştir. Buna ek olarak, genel yazılım projelerinde de geçerli olacak 81 TB göstergesi, 23 kategori altında gözlenmiştir.
Teknik Borç Hizmet Olarak Yazılım Hizmet Olarak Yazılımda Teknik Borç SaaS
Technical debt (TD) refers to the outcomes of making poor decisions or choosing simpler solutions generally for the sake of faster code delivery. Eventually, TD is repaid and usually the long-term costs overweigh the short-term benefits. Therefore, proper identification and management of technical debt is crucial in any software development effort. Although the technical debt concept in the software domain has been extensively studied in the literature, there is a limited understanding of the indicators of TD in Software as a Service (SaaS) applications. Hence, this study investigates the indicators and major categories in organizations that provide support for SaaS applications to their customers. To this end, an exploratory case study has been conducted in a SaaS independent software vendor partner and consultancy company. Interviews have been conducted with nine employees in the company and an in-depth analysis of collected data have been carried out to identify the major technical debt categories specific to SaaS applications. The results revealed that TD categories and problems in traditional software applications are also valid for SaaS projects. There are also new categories of TD specific to SaaS. We identified 15 unique SaaS-specific technical debt categories associated with 23 relevant indicators. Additionally, we noted the presence of 81 generic software technical debt indicators, classified under 23 categories.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yazılım Kalitesi, Süreçler ve Metrikler |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 39 Sayı: 3 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.