Günün farklı zaman dilimlerinde yoğunlaşan kullanıma sahip camiler günümüzde, yapıldıkları bölgelerdeki çeşitli çevresel, ekonomik ve sosyokültürel faktörler göz ardı edilerek inşa edilmeleri sebebiyle enerji tüketiminde önemli bir artışa neden olmaktadır. Bu artışın kontrol altına alınması için camilerin; tasarımdan yapıma kadar olan süreçlerde bölgesel faktörler göz önüne alınarak aydınlatma, ısıtma ve havalandırma gibi bir takım ekolojik mimari tasarım kriterinin sağlanması gerekmektedir. Daha önce yapılan pek çok çalışmada tarihi yapıların ekolojik özelliklerinin önemi ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada; karasal iklim bölgesinde yer alan Ardahan’da Osmanlı’nın son dönemlerinde inşa edilen Mevlüt Efendi Camii (1701), Müderrisoğlu İbrahim Efendi Camii (1771) ve Derviş Bey Camii ekolojik mimarlık kriterleri ışığında incelenerek; yapılar, elde edilen veriler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın, yapılacak ve/veya onarılacak camilerdeki ekolojik mimarlık yaklaşımları başta olmak üzere diğer kamu yapılarına örnek olması beklenmektedir.
Çalışma kapsamında; alan incelemelerinde yardımcı olan, Y. İnşaat Mühendisi Burak YAŞAR ve Erhan AKGÜN’e teşekkürlerimizi sunarız.
Mosques, which have intensive use in different time periods of the day, cause a significant increase in energy consumption since they are built by ignoring various environmental, economic, and sociocultural factors in the regions where they are built today. To control this increase, a few ecological architectural design criteria such as lighting, heating and ventilation should be provided by considering regional factors in the processes from design to construction. In many previous studies, the importance of ecological features of historical buildings has been revealed. In this study, Mevlüt Efendi Mosque (1701), Müderrisoğlu İbrahim Efendi Mosque (1771) and Derviş Bey Mosque, which were built in the last periods of the Ottoman Empire in Ardahan, which is in the continental climate region, were examined in the light of ecological architectural criteria. This study is expected to set an example for other public buildings, especially ecological architecture approaches in mosques to be built and/or repaired.
Ecology Historical Building Mosque Ecology in Historical Buildings
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mimari Mühendislik |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 40 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.