While occupational musculoskeletal disorders cause loss of workforce, quality and productivity, they also increase medical expenses and put a burden on the economy. Factors such as unsuitable working positions, excessive load on some parts of the body during working, and static work cause occupational musculoskeletal disorders. This essay was writen with the aim of evaluating the ergonomic risks in an enterprise with various ergonomic risk analysis methods and presenting improvement suggestions. For this purpose, a mess hall operating in the city of Istanbul, which produces and serves approximately 900 meals a day, including breakfast-lunch-dinner, and where the dishes are washed, is considered as the subject. In the study, various measurements were made by observing the business processes in the cafeteria and the data were recorded. The data obtained from the observations were analyzed by NIOSH, BAuA, REBA and RULA ergonomic risk analysis methods. As a result, improvement suggestions were presented to reduce the existing ergonomic risks to a level that would not threaten employee health, and it was seen that the latest risk levels were calculated and reduced to a level that would not adversely affect employee health.
Mesleki kas iskelet sistemi rahatsızlıkları iş gücü, kalite ve verimlilik kayıplarına yol açarken tıbbi harcamaları da arttırarak ekonomi üzerine yük bindirmektedir. Uygun olmayan çalışma pozisyonları, çalışma esnasında vücudun bazı kısımlarına fazla yük binmesi, statik çalışma gibi etkenler mesleki kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bu makale, bir işletmede mevcut olan ergonomik risklerin çeşitli ergonomik risk analiz yöntemleri ile değerlendirilmesi ve iyileştirme önerilerinin sunulması amacı ile hazırlanmıştır. Bu amaçla İstanbul ilinde bulunan, kahvaltı, öğlen ve akşam öğünleri olmak üzere günde yaklaşık 900 porsiyon yemek üreten, servis eden ve bulaşıkların yıkandığı bir yemekhane işletmesi konu olarak ele alınmıştır. Çalışmada yemekhane işletmesindeki iş süreçleri gözlemlenerek çeşitli ölçümler yapılmış, veriler kayıt altına alınmıştır. Gözlemlerden elde edilen veriler NIOSH, BAuA, REBA ve RULA ergonomik risk analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak ise var olan ergonomik risklerin, çalışan sağlığını tehdit etmeyecek düzeye indirilmesi için iyileştirme önerileri sunulmuş, son durumdaki risk seviyeleri hesaplanarak çalışan sağlığını olumsuz etkilemeyecek seviyeye indirildiği görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ergonomi ve İnsan Faktörleri Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri / Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 3 |
Dergi yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) olarak yayımlanmaktadır. Bu sayılara ek olarak Editörler Kurulu’nun kararıyla, Ulusal Ergonomi Kongresi’nde sunulan bildiriler “Özel Sayı” olarak yayımlanabilmektedir.