Araştırma Makalesi

Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma

Sayı: 49 16 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma

Öz

Araştırma yenilikçi olmayı etkileyen faktörlerin tespit edilebilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Bu kapsamda anket yoluyla Bireysel Yenilikçilik ve Duygusal Zeka ilişkisine dayalı bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Gaziosmanpaşa Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler öğrencileri oluşturmaktadır. Anket aracılığıyla 402 öğrenciye ulaşılmıştır. Veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin sıklık değerlerine bakılmış, t-testi ve ANOVA testi ile birlikte değişkenler için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre lisans bölümleri arasında bireysel yenilikçilik puan türleri açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca korelasyon analizi sonucunda değişkenlerin pozitif ve güçlü bir ilişki içerisinde oldukları tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise duygusal zekanın bireysel yenilikçiliği açıklama oranının yüzde 25 olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agarwal, R., & Prasad, J. (1998). A conceptual and operational definition of personal innovativeness in the domain of information technology. Information systems research, 9(2), 204-215.
  2. Aidis, R. (2003). Entrepreneurship and economic transition. Amsterdam.
  3. Aydemir, S.D. (2015). Duygusal Zeka, Kontrol Odağı, Genel Olarak Riskten Kaçınma ve Finansal Okuryazarlığın Riskli Yatırım Niyeti Üzerindeki Etkisi, Doktora Tezi, Gebze.
  4. Bahadori, M. (2012). The effect of emotional intelligence on entrepreneurial behavior: A case study in a medical science university. Asian Journal of Business Management, 4(1), 81-85.
  5. Barrett, L. F., & Salovey, P. (Eds.). (2002). The wisdom in feeling: Psychological processes in emotional intelligence. Guilford Press.
  6. Bar-On, R. (1997). BarOn emotional quotient inventory. Multi-health systems.Toronto, Kanada
  7. Boren, A. E. (2010). Emotional Intelligence: The secret of successful entrepreneurship? Faculty Publications: Agricultural Leadership, Education & Communication Department. 55.
  8. Cross, B., & Travaglione, A. (2003). The Untold story: Is The entrepreneur of the 21th. Century Defined By Emotional Intelligence?. International Journal of Organizational Analysis (2003), 11(3).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

16 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

26 Ekim 2020

Kabul Tarihi

2 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 49

Kaynak Göster

APA
Ülkü, T. (2020). Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 49, 114-129. https://izlik.org/JA79XA87MK
AMA
1.Ülkü T. Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. ERÜSOSBİLDER. 2020;(49):114-129. https://izlik.org/JA79XA87MK
Chicago
Ülkü, Tugay. 2020. “Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 49: 114-29. https://izlik.org/JA79XA87MK.
EndNote
Ülkü T (01 Aralık 2020) Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 49 114–129.
IEEE
[1]T. Ülkü, “Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma”, ERÜSOSBİLDER, sy 49, ss. 114–129, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79XA87MK
ISNAD
Ülkü, Tugay. “Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 49 (01 Aralık 2020): 114-129. https://izlik.org/JA79XA87MK.
JAMA
1.Ülkü T. Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. ERÜSOSBİLDER. 2020;:114–129.
MLA
Ülkü, Tugay. “Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 49, Aralık 2020, ss. 114-29, https://izlik.org/JA79XA87MK.
Vancouver
1.Tugay Ülkü. Duygusal zekanın bireysel yenilikçi davranışa etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. ERÜSOSBİLDER [Internet]. 01 Aralık 2020;(49):114-29. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79XA87MK

ERCİYES AKADEMİ | 2021 | sbedergi@erciyes.edu.tr Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.