EN
TR
Benlik-Kavramı Ve Benliğin Gelişimi Bilen Benliğe Gereksinim Var Mı?
Öz
Bu çalışmada, benlik ve benliğin bölümleri ve oluşumu üzerine ortaya konulan kuramsal yaklaşımları, benliğin ögeleri ve gelişimine etki eden faktörleri tanıtmak. Ayrıca, belli başlı bilimsel paradigmaların benlik-kavramı konusundaki çeşitli açıklamalarını bir kurgu içinde özetlemek ve “Bilen Benlik” oluşumuna ve desteklenmesine ne kadar katkı sağlayabileceğini tartıştık. Çünkü “Bilinen Benli-ğin” kişisel güç ve benlik saygısının ya da başkaları üzerinde yıkıcı saldırganlığın oluşumundan sorumlu olan kendilik nesnesi deneyimlerini inceledik. Sonuç olarak “Bilen Benliğin” özne konumuna nasıl taşınabileceğini tartışıldı.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bacanlı, H. (1997). Sosyal ilişkilerde benlik: kendini ayarlama psikolojisi. Ankara: MEB Eğitim Dizisi: 14
- Briere, N. M., Vallerand, R. J. (1989). Effect of private self-consciousness and suc- cess outcome on causal dimensions, The Journal of Social Psychology, 130: (3), 325-331.
- Clinebell, H. J. (1963). Philosophical-religious factors in the etiology and treatment of alcoholism, Quarterly Journal of Studies on Alcohol, 24, 473 - 488.
- Combs, A. W., Synng, G. (1959). Individual behavior, New York. Cüceloğlu, D. (1991). İnsan ve davranışı. 1. Baskı, Remzi Kitabevi, İstanbul.
- Epstein, S. (1973). The self-concaept revisited or a theory. Amaricam Psychologist, 28, 404-416
- Feist, J. (1990). Theories of personality. Holt, Rinehart and Winston.Inc, Chicago. Franzoi, S. L. (1996). Social psychology. Holt, Rinehart and Winston.Inc, Chicago. Fromm, E. (1941). Escape from freedom. Rinehart & Co., New York.
- Hartmann, H. (1995). Ego psychology and the problem of adaptation. İnternational Universities Pres İnc.Madison, Connecticut.
- Heidegger, M. (1976). Brief über den Humanismus. Wegmarken, GA. Bd. 9. Frank- furt am Main: Vittorio Kolstermann.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2010
Gönderilme Tarihi
12 Nisan 2012
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2010 Cilt: 12 Sayı: 2