Araştırma Makalesi

Proje Yarışmasının Öğrencilerin Fen Ve Teknoloji Dersine Olan Tutumlarına Etkisi Ve Öğretmen Görüşleri

Cilt: 11 Sayı: 1 1 Haziran 2009
  • Yusuf Sülün
  • Serhat Onur Ekiz
  • Ali Sülün
PDF İndir
EN TR

Proje Yarışmasının Öğrencilerin Fen Ve Teknoloji Dersine Olan Tutumlarına Etkisi Ve Öğretmen Görüşleri

Öz

Bu çalışmada Ege Bölgesi pilot illerinde ( İzmir, Manisa, Muğla ) “İlköğretim (6., 7. ve 8. sınıf) Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması”na Fen Bilimleri alanından katılan öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine ilişkin görüş ve tutumlarıyla birlikte öğretmenlerin de görüşleri tespit edilmiştir. Bu amaçla öğrenci tutumları ile onların cinsiyet, Fen ve Teknoloji dersi notu, Proje yarışmasına katılmalarındaki etken, Fen ve Teknoloji laboratuarında deney yapma sıklıkları, projeye katıldıkları okulun niteliği ve sınıf düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığı sorularına cevap aranmıştır. Proje yarışmasına katılan öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine ilişkin tutumlarını tespit etmek için 16 maddeden oluşan Likert tipi anket uygulanmıştır. Tutum ölçeğinin güvenirlik katsayısı (Cronbach alfa) 0,87 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca 1’i yapılandırılmış ve 4’ü açık uçlu olmak üzere toplam 5 soru daha sorulmuştur. Ankete katılan öğrencilerin demografik özellikleri de sorulan 4 soru ile tespit edilmiştir. Böylece öğrencilere toplam 25 soru yöneltilmiştir. Veriler SPSS 11.0 paket programında analiz edilmiştir. Analiz sonuçları yorumlanarak öneriler geliştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin 7. ve 8. sınıf öğrencilerine göre Fen ve Teknoloji dersine ilişkin tutumları daha yüksek bulunmuştur. Ancak anlamlı bir farklılık gözlenememiştir. Proje çalışmalarına katılan kız öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine ilişkin tutumları erkek öğrencilerin tutumlarından daha yüksek tespit edilmiş ve kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğretmen görüşlerine göre de proje yarışmasına katılan öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine karşı olumlu tutum geliştirdikleri sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkgöz, Ü. K. (2003). Aktif Öğrenme. Eğitim Dünyası Yayınları, İzmir.
  2. Aytaç, K. (1992). Avrupa Eğitim Tarihi- Antik Çağdan 19. Yüzyılın Sonlarına Ka- dar. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yayınları, No: 58, İstanbul.
  3. Coşkun, M. (2004). Coğrafya Öğretiminde Proje Yaklaşımı. Gazi Üniversitesi Kır-
  4. şehir Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 5, Sayı 2, ss.99-107.
  5. Cunha, P. R. (2005). Teachıng Software Engıneerıng Usıng Project-Based Learnıng.
  6. Exploring ınnovation in education and Research Tainan, Taiwan, 1-5 March 2005
  7. Curtis, D., (2002). The Power of Projects. Educational Leadership, 60 (1), 50-53. Dede,Y., Yaman, S. (2003). Fen ve Matematik Eğitiminde Proje Çalışmalarının
  8. Yeri,Önemi ve Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yusuf Sülün Bu kişi benim

Serhat Onur Ekiz Bu kişi benim

Ali Sülün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2009

Gönderilme Tarihi

12 Nisan 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Sülün, Y., Ekiz, S. O., & Sülün, A. (2009). Proje Yarışmasının Öğrencilerin Fen Ve Teknoloji Dersine Olan Tutumlarına Etkisi Ve Öğretmen Görüşleri. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 75-94. https://izlik.org/JA67LT32MZ