İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi

Cilt: 14 Sayı: 1 1 Haziran 2012
PDF İndir
EN TR

İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi

Öz

Bu araştırmanın amacı, İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin genel benlik saygılarının öğrenci başarısı ve cinsiyet, yaş, kardeş sayısı ve okulun bulunduğu yer gibi bir kısım değişkenler bakımından farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırma verileri Benlik saygısı ölçeği ve Başarı Tespit Sınavı Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma genel tarama modeline uygun olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, Konya’da yer alan farklı ilköğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan 978 kız, 1022 erkek öğrenci olmak üzere toplam 2000 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan öğrenciler tesadüfî örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Öğrenciler çalışmaya veri tabanına yüklü çevrimiçi ölçekleri doldurarak katılmışlardır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında; İlköğretim öğrencilerinin genel benlik saygısının okul yerleşim yerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı, büyükşehirlerde oturan öğrencilerin genel benlik saygısı puan ortalamalarının köylerde anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. İkinci bulguda ilköğretim öğrencilerinin genel benlik saygılarının cinsiyetleri bakımından farklılaştığı, kız öğrencilerin genel benlik saygıları, erkek öğrencilerinkine göre anlamlı seviyede daha yüksek çıkmıştır. Araştırmadan elde edilen başka bir bulguda ise İlköğretim öğrencilerinin saygıları ile BTS puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen son bulguda ise İlköğretim öğrencilerinin genel benlik saygısı puanlarının kardeş sayısına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı ile başarı güdüsü puanlarının sınıf seviyesine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbaba, S. (1988). Ana-baba tutumlarının bazı kişilik özellikleri üzerine etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Aksoy, C. A. (1992). Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Özsaygı ve Denetim Odağını Etkileyen Bazı Değişkenlerin İncelenmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  3. Arıcak, O. T. (1995). Üniversite Öğrencilerinde Saldırganlık, Benlik -Saygısı ve Denetim Odağı İlişkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  4. Baran, G.(1995). Çocuğun Başarısını Etkileyen Faktörler. Yaşadıkça Eğitim Sayı.38. 13-15.
  5. Başkara, V. S. (2002). Öz-Saygının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi, (Yüksek Lisans Tezi, 2002), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, s. 82-83.
  6. Bingöl G, Yılmaz T, Dalaklı F, Topal Ö, Şeker H. , Özmen Ç, Keçeligil H.T. (2009). “Bazı Değişkenler Açısından Öğrencilerin Benlik Saygıları ve Atılganlık Düzeylerinin İncelenmesi” Clinic Medicine Bilimsel ve Güncel Tıp Dergisi, Ocak-Şubat 2009, Cilt:5, Sayı:1 Sayfa,43-52.
  7. Büyüköztürk, Ş., Kılıç E., Akgün Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, E. (2009).
  8. Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ercan Yılmaz Bu kişi benim

Ruhi Yiğit Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2012

Gönderilme Tarihi

20 Şubat 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, E., Yiğit, R., & Yurt, E. (2012). İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 192-203. https://izlik.org/JA57ES32MC
AMA
1.Yılmaz E, Yiğit R, Yurt E. İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi. EUJEF. 2012;14(1):192-203. https://izlik.org/JA57ES32MC
Chicago
Yılmaz, Ercan, Ruhi Yiğit, ve Eyüp Yurt. 2012. “İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 14 (1): 192-203. https://izlik.org/JA57ES32MC.
EndNote
Yılmaz E, Yiğit R, Yurt E (01 Haziran 2012) İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 14 1 192–203.
IEEE
[1]E. Yılmaz, R. Yiğit, ve E. Yurt, “İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi”, EUJEF, c. 14, sy 1, ss. 192–203, Haz. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57ES32MC
ISNAD
Yılmaz, Ercan - Yiğit, Ruhi - Yurt, Eyüp. “İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 14/1 (01 Haziran 2012): 192-203. https://izlik.org/JA57ES32MC.
JAMA
1.Yılmaz E, Yiğit R, Yurt E. İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi. EUJEF. 2012;14:192–203.
MLA
Yılmaz, Ercan, vd. “İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 14, sy 1, Haziran 2012, ss. 192-03, https://izlik.org/JA57ES32MC.
Vancouver
1.Ercan Yılmaz, Ruhi Yiğit, Eyüp Yurt. İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Görmekte Olan Öğrencilerin Genel Benlik Saygılarının Öğrenci Başarısı ve Bazı Değişkenler Açısından İncelemesi. EUJEF [Internet]. 01 Haziran 2012;14(1):192-203. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57ES32MC