In
this study, by evaluating the low-cost, abundant, efficient and
environment-friendly bio-waste obtained from the waste of tea stem, it has been
ensured that this waste will be an alternative to the current expensive methods
and raw materials in terms of the removal of environmental pollutants. Eosin Y
(EY) adsorption from the aqueous solution, the effects of various parameters
such as adsorbent dosage, interaction time and pH were investigated and optimum
experimental conditions were determined. In the Langmuir isotherm model,
experimental results were obtained at a maximum adsorption capacity of 3.56
mg/g at 25 ° C. In the light of the data, it was determined that the Freundlich
model is more compatible with the experimental data. It is concluded that tea
stem can be applied as an option since it is a low cost and natural product for
removing EY from aqueous solution, compared with the present research and other
adsorbents reported in the literature
Bu çalışmada, atık çay çalısından
elde edilen düşük maliyetli, bol miktarda bulunan, verimli ve çevre dostu bir
biyo-atık, adsorban olarak değerlendirilmiştir. Çevreyi kirleten maddelerin
giderimleri için bu çalışmada kullanılan doğal ürün, mevcut pahalı yöntem ve
hammaddelerine alternatif olarak sunulmuştur. Eosin Y (EY) sulu çözeltiden
adsorpsiyonunda, etkileşim süresi, pH, adsorban miktarı vb. gibi çeşitli
parametrelerin etkileri incelenmiş ve optimum deney koşulları ortaya konmuştur.
Deneysel sonuçlar ışığında, Langmuir izoterm modelinde, 25°C'da maksimum
adsorpsiyon kapasitesi 3,56 mg/g olarak hesaplanmıştır. Veriler ışığında
Freundlich modelinin deneysel verilerle daha iyi bir uyum sağladığı tespit
edilmiştir. Mevcut araştırmalar ve bildirilen diğer adsorbanlarla
karşılaştırıldığında, çay çalısının, sulu çözeltiden EY'nin giderilmesi için
düşük maliyetli doğal ürün olması sebebiyle, bir seçenek olarak
uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.
Çay Çalısı Eosin Y Biyosorpsiyon Boyarmadde Giderimi Adsorpsiyon
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |