The green and the red apples were selected as drying materials in order
to dry in a tray dryer for this study. They were washed with distilled water to
wipe out all contaminants that can be affected negatively the results of
experiment and they were chopped to the same dimensions. The length, width and
thickness of each apple piece were adjusted as 65 mm, 37 mm and 12 mm,
respectively. The apple particles were weighed with precision scales and they were
grouped into 50 g, 100 g and 200 g. Then the particles were placed in the tray
dryer for each set of experiments. Thereafter, drying process was carried out
at different weights of red and green apple particles (mp), drying air velocity
(U) and drying temperatures (Td). Herein, the moisture content (MC) is considered as the significant
parameter in order to express the drying performance of drying materials. Moreover,
energetic efficiency and normalized moisture content are compared with the
empiric equation, which is proposed for the drying systems. The experimental
study is performed with the range of 50 g ≤ mp ≤ 200 g, 18 % ≤ MC ≤ 614.29 %, 0.03 ≤ MR ≤ 1, 59 oC
≤ Td ≤ 99 oC and 0.992 m/s ≤ U ≤ 1.488 m/s. The result of this study
is that the red apple particles have better drying performance at same
conditions due to its physical properties when compared to green apple
particles
Food drying Tray dryer red apple green apple Moisture content.
Bu çalışmada, tepsili kurutucuda kurutulması için yeşil ve kırmızı elmalar
kurutma malzemeleri olarak seçilmiştir. Kurutulacak katı gıdalar, deney
sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilecek tüm kirletici maddelerden arındırılmak
için damıtılmış su ile yıkanmış ve aynı boyutlarda kesilmiştir. Her bir elma
parçasının uzunluğu, genişliği ve kalınlığı sırasıyla 65 mm, 37 mm ve 12 mm
olarak ayarlanmıştır. Elma parçacıkları hassas terazilerle tartılarak 50 g, 100
g ve 200 g olarak gruplandırılmıştır. Daha sonra her deney seti için parçacıklar
tepsili kurutucuya yerleştirilmiş, daha sonra, kurutma işlemi, kırmızı ve yeşil
elma parçacıklarının (mp) farklı ağırlıklarında, kurutma hava hızında (U) ve
kurutma sıcaklıklarında (Td) gerçekleştirilmiştir. Burada nem içeriği (MC), kurutma malzemelerinin kurutma
performansını ifade etmek için önemli bir parametre olarak kabul edilmiştir.
Ayrıca, enerji verimliliği ve normalleştirilmiş nem içeriği, kurutma sistemleri
için önerilen ampirik denklem ile karşılaştırılmıştır. Deneysel çalışma 50 g ≤
mp ≤ 200 g, % 18 ≤ MC ≤ % 614.29,
0.03 ≤ MR ≤ 1, 59 oC ≤ Td
≤ 99 oC ve 0.992 m/s ≤ U ≤ 1.488 m/s aralığında gerçekleştirilmiştir.
Bu çalışmanın sonucu, kırmızı elma parçacıklarının,
yeşil elma parçacıklarına kıyasla fiziksel özellikleri nedeniyle aynı koşullarda
daha iyi kurutma performansına sahip olmasıdır.
: Gıda kurutma Tepsili kurutucu Kırmızı elma Yeşil elma nem içeriği
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 3 |