Çalışmamızın amacı rasyona soya yağı ilave edilerek Akkaraman koyunlarının sütünde toplam yağ asitleri içerisinde CLA oranını ve sütteki doymamış yağ asidi oranını artırarak daha fonksiyonel bir gıda üretilmesini sağlamaktır. Çalışmada, laktasyonun erken döneminde (deneyin başında 41 ± 0.5 günde), 75 baş Akkaraman ırkı koyun (canlı ağırlık = 63,5±1,02 kg) kullanılmıştır. Birinci grup kontrol grubunu oluşturmuş diğer gruplara ise sırası ile rasyona ilave 34g/gün (SO1) ve 63g/gün soya yağı (SO2) verilmiştir. Çalışma iki hafta adaptasyon süresi ve iki hafta da çalışma süresi olmak üzere dört hafta sürmüştür. CLA oranı SO1 grubunda kontrol grubuna göre %146 ve SO2 grubunda kontrol grubuna nazaran %108 fazla orana sahiptir (p<0,001). MUFA oranı SO1 grubunda en yüksek değere sahip olmakla birlikte (p<0,01) SO2 grubunda kontrol grubu ortalamasının altında bulunmuştur. PUFA oranı ise SO2 grubunda en yüksek değere sahip olmuştur (p<0,001). Rasyondaki SO miktarı arttıkça n-6 oranı artarken n-3 oranı düşmüştür (p<0,001). Sonuç olarak çalışmamızda rasyona soya yağı katılmasının CLA oranını artırdığı, CLA oranını artırmak ve SFA:UFA oranını düşürmek için rasyona günlük 34g soya yağı katılmasının yeterli olduğu sonucuna varılmıştır.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
FBA-2018-534
The aim of our study is to increase the CLA and the unsaturated fatty acid content in the total fatty acids in the milk of Akkaraman by adding soybean oil to the ration and to produce a more functional food. In the study, 75 Akkaraman (live weight=63.5±1.02 kg) were used in the early stage of lactation (41±0.5 days at the beginning of the experiment) in a private sheep farm. In this study, three groups were formed balanced and equal according to lactation day, live weight and lactation number. The first group consisted of the control group (C) and the other groups were given 34g/day (SO1) and 63g/day (SO2) soybean oil respectively addition to ration. It took four weeks for the first two weeks of the study to adaptation. The CLA ratio was 146% higher in SO1 group than in the control group and 108% higher in the SO2 group than in the control group (p<0.001). PUFA ratio had the highest value in SO2 group (p <0.001). As the amount of SO in the ration increased, n-6 ratio increased and n-3 ratio decreased. The contribution of SO and time had no significant effect on AI, TI and h/H. As a result, it was concluded that adding soybean oil to the ration (34g of soybean oil/per ewe a day) increased the CLA ratio in total milk fatty acids. Also adding 34g of soybean oil to the ration was sufficient to increase the CLA rate and decrease the SFA: UFA ratio.
FBA-2018-534
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FBA-2018-534 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 2 |