BibTex RIS Kaynak Göster

HALDUN TANER TİYATROSUNDA METİNLERARASI OKUMA

Yıl 2015, 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI, 291 - 298, 29.12.2015

Öz

Okuma, okuryazarlıktan başlayıp evrensel okurluğa kadar gelişim gösteren bir beceridir. Metinlerarasılık da bu beceri düzeylerinden biridir. Metinlerarasılık, her metnin kendinden önceki metinlerle bağının olduğu düşüncesinden doğmuştur. Bir metin içinde yer alan metinlerarası ilişkiler yazar için kurgusal bir özellik, bir yaratım biçimi iken; okur için de bir çözümleme, anlamlandırma biçimidir. Okur, daha önceki okumalarından elde ettiği birikimi yeni okumalarında da kullanarak yazar tarafından oluşturulan metinlerarası kurgunun farkına varmalıdır. Metinlerearası okur, okuma kültürü edinmiş bir okurdur. Bu araştırmada Haldun Taner tiyatrosunda metinlerarası ilişkiler değerlendirilerek metinlerarası okuma örneği sunulacaktır. Haldun Taner, Türk hikâye, deneme ve tiyatrosunun en önemli yazarlarından biridir. Güçlü sanatçı kimliğinin yanında kültür adamı kimliğini de taşıyan Taner, bu özelliğini eserlerine de yansıtmıştır. Onun eserlerinin anlaşılması başka eserlerle olan ilişkilerin farkına varılmasıyla gerçekleşebilir. Taner’in tiyatroları metinlerarası ilişkiler bakımından da anadili öğretiminin önemli bir parçası olarak kullanılabilir.

INTERTEXTUAL READING IN HALDUN TANER DRAMA

Yıl 2015, 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI, 291 - 298, 29.12.2015

Öz

Reading is a skill that starts with literacy and develops until being a universal reader. Intertexuality is one of these skill levels. Intertextuality arose from the idea that all texts had a relation with previous texts. While the intertextual relations within a text is a fictional characteristic and a way of creativity, it is a way of analysis and explanation for the reader. The reader should be aware of the intertextual plot structure constructed by the author through his own previous reading experiences. Intertextual reader is a reader who has the reading culture. In this study, the intertextual relations in Haldun Taner drama were examined and an intertextual reading sample was presented. Haldun Taner is one the most important authors of Turkish short story, article and drama. Taner, who is a man of cultur in addition to his powerful artistic identity, reflected this characteristic in his works. In order to understand his works, one should be aware of the relationships between his works and the other works. Haldun Taner’s plays can be used as an important component of Turkish language teaching because of their intertextual relations. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Metin Akyüz

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 28 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI

Kaynak Göster

APA Akyüz, M. (2015). HALDUN TANER TİYATROSUNDA METİNLERARASI OKUMA. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 291-298.