Değerler, uzun zaman sonucunda içinde oluştuğu toplumun büyük çoğunluğu tarafından benimsenmiş; bireylerin istek, amaç ve ihtiyaçlarının oluşmasında başrol oynamış ölçütlerdir. Değerler, topluma anlam kazandıran ve önem verdiren ölçülerdir ve insanlar her zaman yaşamlarını bu değerlere göre şekillendirilmiş ilişkiler içinde sürdürürler. Bu ilişkiler inanç, değer, temayül, kural ve genel olarak iktisadi ve ahlaki ilişkilerdir. Toplumda çoğunluk tarafından yaşanmaya başlayan değerler, zamanla bireylerin mutluluğunu sağlayan özellik taşıdığı için geleneksel, toplumsal, ahlaki, dini değerler, örf ve âdetler ile millî değerler, evrensel değerler birbiri ile iç içe geçerek bütünleşmiş ve toplumumuzda zaman içinde “millî ve manevi değerler” olarak kullanılmaya başlamıştır.
İnsan yaşamında değişimlerin yoğun olarak yaşandığı dönemlerden biri olan ergenliğin temel görevinin kimlik gelişimi olduğunun ileri sürüldüğü de düşünülürse bu dönem millî ve manevi değerleri koruma açısından Türk Edebiyatı ders programlarına ve ders kitaplarına önemli görevler düşmektedir. Bu araştırmanın amacı, kimlik oluşturmada millî ve manevi değerleri koruma bakımından Türk Edebiyatı Öğretim Program’ı (9, 10, 11, 12) ve Türk Edebiyatı ders kitaplarının (9, 10, 11, 12) üstlendikleri görevi yerine getirip getirmediğinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Türk Edebiyatı Ders Programı (9, 10, 11, 12) ve Türk Edebiyatı ders kitaplarında (9, 10, 11, 12) yer alan metinler millî ve manevi değerler açısından dikkate alınarak incelenmiştir. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Türk Edebiyatı ders kitaplarında (9, 10, 11, 12) yer alan metinler tek tek incelenerek elde edilen bulgular frekanslarla tablolar hâlinde sunulmuştur. Araştırmada incelenen metinlerden doğrudan alıntılar yapılmış ve metinler yorumlanarak sunulmuştur.
Edebiyat eğitimi değerler millî ve manevi değerler kimlik oluşturma.
Values are the criterions that, internalized by the great deal of the society that they are formed in over a long period of time, and play a major role in formation of individuals' wishes, aims, and needs. Values are the standards that add meaning and attach importance to society; and people always maintain their life in relations shaped according to these values. These relations are beliefs, values, tendencies, rules and in general economical and moral relations. Values are lived by the majority of the society at first. But in time, because of having characteristics that obtain happiness for individuals, social, moral, and religious values integrated with the customs, traditions, national and universal values; and begun to used as “national and sentimental values”.
In adolescence period changes in human life occur intensively. If it is though that the most important feature of this period is identity development, it should be accepted that curriculums and text books of Turkish literature have important duties on preserving national and sentimental values in this period. The aim of this study is to determine whether the Turkish literature curriculums and text books with regard to preserving national and sentimental values fulfill their duty or not. In accordance with this purpose, the goals and attainments (9, 10, 11, 12) in Turkish literature curriculums are analyzed by considering national and sentimental values in Turkish literature textbooks (9, 10, 11, 12). Research data is analyzed with document analysis which is one of the qualitative research methods. Texts in Turkish literature textbooks are individually analyzed and the findings obtained, tabled with references. Exact citations were used from the analyzed texts and the texts were presented as interpreted.
Literature education values national and sentimental values identity construction.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 29 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI |