Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE ANALYSIS OF INCOME DISTRIBUTION USING METHOD OF CONCENTRATION RATIO

Yıl 2007, Güz, 93 - 119, 21.09.2007

Öz

Simon Kuznets indicated that unjust income distribution may be observed at the beginning of the economical development but the problem may be solved through the economical growth. But the unjust income distribution still continues although the global economy growth is being observed since Industrial Revolution. Unjust income distribution is also observed in Turkey. The examinations carried out at various dates prove evidence to this assumption. In our study, the findings of the abovementioned examinations are summarized and the results of the examinations carried out by TSI (Turkish Statistical Institute) since the year 2002 have been analyzed through method of concentration ratio. Consenttration ratio enables to measure if the variants such as income, capital, and land are equally distributed among the individuals. When using this method, the series are created for income and household income and the average rates are calculated. According to this, it is seen that the unjust income distribution in Turkey between the years 2002 – 2005 have comparatively decreased but unjust income distribution still continues to be an important problem in the country.

TÜRKİYE’DE GELİR DAĞILIMININ TOPLANMA ORANI YÖNTEMİYLE ANALİZİ

Yıl 2007, Güz, 93 - 119, 21.09.2007

Öz

Ünlü iktisatçı Simon Kuznets her ne kadar ekonomik gelişme evrelerinin başlangıç aşamalarında gelir adaletsizliğinin olabileceğini ancak daha sonraki süreçlerde ekonomik büyüme ile birlikte bu sorunun giderileceğini ifade etmiş olsa da Sanayi Devrimi’nden bu yana küresel ekonomi bütünsel olarak büyümüş ancak gelir dağılımındaki eşitsizlikler ortadan kalkmamıştır. Gelir dağılımında eşitsizlik sorunu Türkiye açısından da güncelliğini sürekli olarak koruyan sorunlardan biridir. Muhtelif tarihlerde yapılmış incelemeler kişisel, fonksiyonel, bölgesel ve benzeri kriterler açısından Türkiye’de dengesiz bir gelir dağılımı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada söz konusu incelemelerden elde edilen bulgular genel olarak irdelenmiş, ardından 2002 yılından itibaren TÜİK tarafından yapılan araştırma sonuçları Toplanma Oranı Yöntemi kullanmak suretiyle analiz edilmiştir. Toplanma Oranı Yöntemi gelir, sermaye, toprak gibi iktisadi faktörlerin bireyler arasında eşit dağılıp dağılmadığının ölçümüne olanak sağlayan bir yöntemdir. Yöntemin kullanımı için gelir ve hale halkı gelirlerine ilişkin toplanma serileri oluşturulmuş, ardından toplanma oranları hesaplanmıştır. Buna göre Türkiye’de 2002 – 2005 yılları arasında gelir dağılımındaki eşitsizliklerin göreli olarak azaldığı ancak gelir adaletsizliklerinin hala önemli bir sorun olarak varlığını koruduğu görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cem Doğan Bu kişi benim

Murat Tek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Eylül 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Güz

Kaynak Göster

APA Doğan, C., & Tek, M. (2007). TÜRKİYE’DE GELİR DAĞILIMININ TOPLANMA ORANI YÖNTEMİYLE ANALİZİ. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi93-119.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553