Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İŞ ORTAMI VE İYİ YÖNETİŞİM İLE MİLLİ GELİR İLİŞKİSİ: İSTATİKSEL BİR ANALİZ

Yıl 2013, Güz, 251 - 277, 21.09.2013

Öz

Bu çalışmada iş ortamı (doing business) ve iyi yönetişimin (good governance) gelir ile ilişkisi incelenmektedir. 185 ülkeye ait reel kişi başı gayri safi yurtiçi hasılalar ile Dünya Bankası tarafından oluşturulan iş ortamı ve iyi yönetişim endeksleri arasındaki ilişki istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmada iş ortamının en elverişli olduğu ve yüksek yönetişim puanına sahip olan ülkelerin üst gelir grubundaki ülkeler oldukları tespit edilmiştir. İyi yönetişim puan ortalamalarına göre oluşturulmuş ülke grupları ile reel gelir arasında güçlü, pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu ve bu ilişkinin de iyi yönetişim alt göstergelerinden devletin etkinliği ve hukukun üstünlüğünde daha güçlü olduğu bulunmuştur. Çalışma iyi yönetişim zayıfladıkça iş ortamının bozulduğunu ve gelirin sadece iyi yönetişim sorunları değil aynı zamanda iş ortamı zayıflığı yüzünden de düşük kalabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

THE RELATIONSHIPS BETWEEN DOING BUSINESS, GOOD GOVERNANCE AND INCOME: A STATISTICAL ANALYSIS

Yıl 2013, Güz, 251 - 277, 21.09.2013

Öz

In this study, the relationships between doing business, good governance and income have been analyzed. One might expect that the ease of doing business, good governance and income are interlinked with each other. Using data on doing business, good governance and real income per capita published by the World Bank this expectation has been tested through test for correlation and one-way ANOVA and Kruskal-Wallis tests for group differences. It has been found that the countries with better business environment and high good governance scores have higher real incomes per capita. The study groups 185 countries on the basis of averages of the scores for good governance indicators and finds that governance and real income are correlated positively and significantly. However, the relationships between the two are even stronger for some sub-indicators, namely for government effectiveness and rule of law. As fort the relationship between doing business and good governance we find that business environment worsens as good governance weakens as expected. We conclude that both governance issues and worsening business environment result in decreases in real income.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatih Yardımcıoğlu Bu kişi benim

Kadriye İzgi Şahpaz

Fatih Savaşan

Yayımlanma Tarihi 21 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Güz

Kaynak Göster

APA Yardımcıoğlu, F., Şahpaz, K. İ., & Savaşan, F. (2013). İŞ ORTAMI VE İYİ YÖNETİŞİM İLE MİLLİ GELİR İLİŞKİSİ: İSTATİKSEL BİR ANALİZ. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi251-277.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553