Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF SEASONAL AFFECTIVE DISORDER ON THE EMPLOYEES IN ACCOMMODATION ESTABLISHMENTS

Yıl 2013, Güz, 371 - 394, 21.09.2013

Öz

There is a common consensus that seasonal changes in mood, behavior and psychology vary in huge across the general population. Also seasonal changes’ effects are important for business administration esspecially in human resoueces management. But studying the effect of seasonality requires reliable and valid measures. Thats why in this study was used the Seasonal Pattern Assessment Questionnaire (SPAQ). The aim of the present study was to assess the effect of seasonal affective disorder (SAD) on turnover intention in hotel emplyees. We administrate the SPAQ and Turnover Intentıon Scale in five star hotels’ employees in Bodrum. The subjects (n 100), randomly selected from 8 five star hotels in Bodrum, were given the Seasonal Pattern Assessment Questionnaire and the turnover intention Scale over a period of one week in November. Results indicated seasonality has an big impact on employees. According to the study results seasonality effects %39 employees. Also seasonality has a big effect on woman than mens. Finally psychological state has a positive relation with turnover intention.

KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇALIŞANLARIN MEVSİMSEL DUYGUDURUM DÜZEYLERİNİN ETKİSİ

Yıl 2013, Güz, 371 - 394, 21.09.2013

Öz

Mevsimsel değişimlerin insanların duygudurum, davranış ve psikolojilerini değiştirdiğine dair toplumda geniş bir mutabakat bulunmaktadır. Bununla birlikte mevsimsel değişimlerin etkileri işletmecilik alanında özellikle de insan kaynakları alanında önemlidir. Fakat mevsimselliğin etkisini incelemek için güvenilir ve geçerli bir ölçek gerekmektedir. Bu yüzden bu çalışmada Mevsimsel Gidiş Değerlendirme Formu (MGDF) kullanılmıştır. Çalışmanın amacı mevsimsel duygudurum düzeyinin otel çalışanlarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini ölçmektir. Çalışma kapsamında Bodrumdaki 5 yıldızlı otel çalışanlarına MGDF ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği uygulanmıştır. Çalışma kapsamında MGDF ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği Bodrum’da beş yıldızlı 8 otelde rastgele 100 çalışana uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre çalışanların %39’u mevsimsellikten etkilendikleri belirlenmiştir. Mevsimsellik kadınları erkeklerden daha çok etkilemiştir. Son olarak psikolojik durum işten ayrılma ile durumu arasında ilişki bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedat Yumuşak

Hakan Boz

Yayımlanma Tarihi 21 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Güz

Kaynak Göster

APA Yumuşak, S., & Boz, H. (2013). KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇALIŞANLARIN MEVSİMSEL DUYGUDURUM DÜZEYLERİNİN ETKİSİ. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi371-394.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553