Cilt: 4 Sayı: 2, 24.10.2023

Yıl: 2023

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (ESAM) altı ayda bir elektronik olarak yayımlanan, erişime açık, çift-taraflı kör hakemli bir dergidir. Dergimiz, ekonomi ve sosyal alanlardaki problemleri çözmede bir yayın aracı olarak hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Dergide yayınlanan çalışmaların bu alanlara önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Ekonomi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, edebiyat, eğitim, etik, felsefe, hukuk, iktisat, iletişim, işletme, sanat, şehir, tarih, ilahiyat, sosyal hizmet, toplum, yönetim ve yöntembilim alanlarında akademik araştırma, inceleme ve çalışmalara yer verir.

Lütfen makalenizi göndermeden önce aşağıdaki kurallara dikkat ediniz. Kurallara uymayan makaleler hakem sürecine alınmadan ön değerlendirme aşamasında düzeltilmek üzere yazarına geri gönderilecektir.

Makalelerde sayfa boyutu A4 olmalıdır.
Sayfa yapısı üst 2,5 cm, alt 2,5 cm, sağ 3 cm ve sol 3 cm şeklinde olmalıdır.
Metin içinde ve dipnotlarda yazı tipi olarak Times New Roman kullanılmalıdır.
Metin içinde 12, dipnotlarda 10 punto kullanılmalıdır.
Metin içinde sayfa aralığı 1,2 ve paragraftan önce 0 nk, paragraftan sonra 10 nk; dipnotlarda sayfa aralığı 1 paragraftan önce ve sonra 0 nk olmalıdır.
Metin içinde ve dipnotlarda paragraf iki yana yasla şeklinde olmalıdır.
Çift taraflı kör hakem politikası nedeniyle metinlerin içerisinde yazarların isimlerine yer verilmemelidir.
Öz ve abstract kısımları 100-300 kelime, anahtar kelimeler ise 3-5 kelime arası olmalıdır.
Giriş ve sonuç bölümlerine numara verilmemelidir.
Başlıklar Arap rakamları ile numaralandırılmalı, kalın ve 14 punto olmalıdır.
Kaynak gösteriminde APA 6 kullanılmalıdır. Metin içi kaynak gösteriminde (Yazar, 2022) olabileceği gibi, (Yazar, 2022: 374) şeklinde sayfa numarası da eklenebilir.

ESAM EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR DERGİSİ
ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Araştırma ve Yayın Etiği
ESAM Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi’ne gönderilen tüm eserlerin orijinal, yayımlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamasına dikkat edilir. Bu doğrultuda çalışmalar benzerlik taramasından geçirilir. İntihal, usulsüz iktibas, haksız yazarlık, makale dilimleme vesair telif hakkı ihlâlleri etik dışı davranış kabul edilir.
ESAM Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, ulusal ve uluslararası yayın etiği standartlarına uygun bir yayın politikasını benimser. Bu anlamda çalışmaların öncelikle YÖK Üniversitelerarası Kurul Yayın Etiği Yönergesine uygun olması gerekir. Yönerge için şu bağlantıyı takip ediniz: https://www.uak.gov.tr/yonetmelikler/Yay%C4%B1nEti%C4%9FiY%C3%B6nergesi_de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fi_20022020.pdf
Uluslararası yayın etiği bakımından ise Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkeleriyle uyumlu çalışır (Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için bkz. https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing
Her bir eser, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik politikasına uygun olarak değerlendirmeye tâbi tutulur.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna, yayından sonra tespit edilen olası kural dışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.
Editör ve Editörler Kuruluna İlişkin Kurallar
Editörler, ayrımcılık yapmama, gizlilik, orijinallik ve intihal bulunmama, olası suiistimaller ile ilgilenme ve eser sahipliğini koruma gibi konularda, etik ilkelere göre çözümler üretir (COPE’nin bu konulardaki akış şemasına ulaşmak için bkz. https://publicationethics.org/files/Full_set_of_flowcharts_Turkey_2017%20%281%29.pdf
ESAM Dergisi’ne gönderilen bilimsel çalışmalarda gizlenmiş grafik, resim, simge, formül ve metne izin verilmez.
Hakemli bir dergi olan ESAM Dergisi’nin editörü, dergiye gönderilen makalelerin hangisinin yayımlanacağı kararını vermekten sorumludur. Söz konusu çalışmanın doğruluğu ve araştırmacılar ve okuyucular için önemi her zaman bu tür kararlara öncülük etmelidir. Editör, derginin editörler kurulu politikaları tarafından yönlendirilebilir ve iftira, telif hakkı ihlali ve intihal durumu olduğunda yürürlükteki yasal gereklilikler editörü bağlayıcıdır.
Editörler yayımlanması için gönderilen eseri yalnızca yayın etiği ve yayın kurulu tarafından belirlenen ölçütleri esas alarak inceler. Eserin incelemesi sırasında yazarın kimliği, cinsiyeti, etnik kökeni ve konumu gibi hususlar dikkate alınmaz.
Editörler inceledikleri eser hakkındaki hakemler ve yayın kurulu ve yayıncının bilmesi doğal olarak uygun görülen bilgileri bu kişilerle paylaşabilir. Bunların dışında kalan kimselerle yazar ve esere ilişkin bilgiler paylaşılmaz.

Hakemlere İlişkin Kurallar
Bir makalede bildirilen araştırmayı yorumlamada kendini nitelik olarak yetersiz hisseden veya değerlendirmenin hızlı yapılmasının imkânsız olacağını anlayan bir hakem, editörü haberdar etmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir.
Değerlendirmeye alınan her makale gizli belge sayılmalıdır. Editör tarafından yetkilendirilenlerin dışında başkalarına gösterilmemeli veya tartışılmamalıdır.
Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın bir hakemin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi kanalıyla elde edilen ayrıcalıklı bilgiler veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel çıkarlar için kullanılmamalıdır. Hakemler yazarların, şirketlerin ya da yazı ile ilişkili kurumların herhangi biri ile rekabet, ortaklık ya da diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının bulunduğu yazıları değerlendirmemelidir.
Değerlendirmeler objektif olarak yürütülmelidir. Hakemler görüşlerini, destekleyici kanıtlarla açık bir şekilde ifade etmelidir. Hakemlerin hazırladıkları “Hakem Değerlendirme Formu”nda kullandıkları üslubun kibar, saygılı ve bilimsel olması gerekmektedir. Hakemler saldırgan ve öznel kişisel yorumlardan kaçınmalıdırlar. Hakemlerin bu tür bilimsel olmayan yorumlarda bulundukları tespit edildiğinde, yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri için editör ya da editörler kurulu tarafından kendileriyle iletişime geçilebilmektedir.
Hakemler, yazarlar tarafından atıfta bulunulmayan yayımlanmış ilişkili eserleri belirtmelidir. Bir gözlem, türetim veya argümanın daha önce bildirildiğini gösteren herhangi bir bildirim, ilişkili atıfla birlikte verilmelidir. Bir hakem de, değerlendirilen makale ile kişisel bilgi sahibi olduğu yayımlanmış başka bir yazı arasında önemli benzerlik ya da çakışma varlığında editörün dikkatini çekmelidir.
Hakemlerin, değerlendirmelerini kendilerine tanınan süre içinde tamamlamaları gerekmektedir.

Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
Özgün araştırma makalelerinin yazarları, yapılan çalışmanın doğru ve ayrıntılı bir açıklaması ile önemini belirten objektif bir tartışma sunmalıdır. Çalışmanın temelini oluşturan veriler makalede doğru olarak yansıtılmalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına olanak vermek için yeterli detay ve referansları içermelidir.

ESAM Dergisi, bilimsel araştırmaların insanlığa ücretsiz sunulmasını, bilginin küresel paylaşımını arttıracağı ilkesini benimsediğinden, açık erişim sağlamaktadır. Bu çerçevede dergimizde makale, derleme, kitap değerlendirmesi vb. yayın gönderimi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.