Derleme

DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ

Cilt: 22 Sayı: 85 27 Ocak 2023
PDF İndir
TR EN

DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ

Öz

Lastik otomotiv endüstrisi için vazgeçilmez bir girdi kalemi olup birçok kullanıcıya bu sayede ulaşmaktadır. Otomotiv endüstrisi için olan önemi, geniş kitlelere ulaşan bir sektör olması, elde edilen nicel verilerin yorumlanıp perakende noktalarının büyüklüğünün katılımcı özelliği ve firma niteliği boyutunda analiz yapılması ve katılımcıların dağıtım kanallarından olan beklenti düzeylerini ölçüp hem lastik perakende noktalarına hem de dağıtıcılarına gelecekteki sektör planlarına katkı sağlayacak olması araştırmayı önemli kılmıştır. Araştırma katılımcı özelliklerini, firma niteliklerini belirlemek ve bunları hem çalışılan firma hem de dağıtıcı büyüklüğünü belirleyen değişken boyutlarında analiz etmek ve perakende noktalarının dağıtıcılarına verdikleri önemlilik boyutlarına dair ölçümlemeler yapmayı amaçlamıştır. Belirtilen amaçlar doğrultusunda Konya bölgesinde faaliyet gösteren 137 firmadan 114’ü ile 01Eylül–20 Ekim 2016 tarihleri arasında yüz yüze görüşülerek, anket çalışması ile veriler toplanmış ve uygulamalı nicel bir araştırma yapılmıştır. Konya bölgesinde ve bu bölgedeki lastik perakende noktaları üzerinde yapılmış olmasını araştırmanın sınırlılıkları oluşturmuştur. Katılımcı demografik özelliklerinden eğitim durumu, çalıştıkları firmanın büyüklüğünü belirleyen çalışan sayısına göre anlamlı farklık göstermiş olduğu, merkezi eğilim istatistik analizine göre dağıtım kanalı boyutunda finans, teknik ve ürün en fazla önemsenen olurken, reklam, sipariş ve sevkiyat en az önemsenen boyutları oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Lastik perakende firma işletmecilerine bir takım eğitim programlarına dahil olmalı ve dağıtıcıları finans teknik ve ürün boyutunda onları desteklemelerinin gerekli olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Çoksezen, Özlem Z. (2010). Müşteri İlişkileri Yönetimi Açısından Dağıtım Kanalında Müşteri Odaklılığın İncelenmesi ve Otomotiv Sanayii'nde Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, İstanbul.
  2. Özgül, Pelin (2007). Müşteri Memnuniyeti ve Müşteri Şikayetleri Üzerine Bir Alan Araştırması, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.
  3. Sezen, Bülent (2001). Dağıtım Kanallarında Lojirtik Performanss, Adalet Algısı Ve Kanal Üyesi Memnuniyeti, Doktora Tezi, T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.
  4. Rushton, Alan, Croucher, Phil, ve Baker, Peter (2010). The Hand Book Of Logistıcs & Dıstrıbutıon Management (Cilt 4.). New Delhi: Replika Press Pvt Ltd.
  5. Gedik, Hasan (2009). Kobiler’de E-Pazarlamanın Önemi; Konya Kobilerinde E-Pazarlama Uygulamaları, Doktora Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  6. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik (2005). T.C. Resmi Gazete, 2005/9617, 19.10.2005
  7. Lewison , Dale M. (1997). Retailing. New Jersey (6.Baskı). U.S.A.: A Simmon&Schuster Company.
  8. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (1990). T.C Resmi Gazete, 20539, 5 Haziran 1990

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları, İşletme

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

27 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

21 Ekim 2022

Kabul Tarihi

25 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 22 Sayı: 85

Kaynak Göster

APA
Gedik, H., & Çimen, İ. (2023). DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 22(85), 361-361. https://doi.org/10.17755/esosder.1192691
AMA
1.Gedik H, Çimen İ. DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ. esosder. 2023;22(85):361-361. doi:10.17755/esosder.1192691
Chicago
Gedik, Hasan, ve İsa Çimen. 2023. “DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 22 (85): 361-61. https://doi.org/10.17755/esosder.1192691.
EndNote
Gedik H, Çimen İ (01 Ocak 2023) DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 22 85 361–361.
IEEE
[1]H. Gedik ve İ. Çimen, “DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ”, esosder, c. 22, sy 85, ss. 361–361, Oca. 2023, doi: 10.17755/esosder.1192691.
ISNAD
Gedik, Hasan - Çimen, İsa. “DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 22/85 (01 Ocak 2023): 361-361. https://doi.org/10.17755/esosder.1192691.
JAMA
1.Gedik H, Çimen İ. DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ. esosder. 2023;22:361–361.
MLA
Gedik, Hasan, ve İsa Çimen. “DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 85, Ocak 2023, ss. 361-, doi:10.17755/esosder.1192691.
Vancouver
1.Hasan Gedik, İsa Çimen. DÜZELTME: PERAKENDE İŞLETMELERİN DAĞITIM KANALLARINDAN BEKLENTİLERİ, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER BOYUTUNDA ANALİZİ. esosder. 01 Ocak 2023;22(85):361-. doi:10.17755/esosder.1192691

   21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.