İşletmelerin hazırladıkları mali tablolar sadece işletme sahip ve yöneticilerinin değil birçok çıkar grubunun da bilgisine sunulmaktadır. Karar vericilerin mali tablolarda yer alan bilgilerden faydalanması için yapılan mali analizler, cari dönem ve geçmiş dönemi de kapsayacak şekilde hazırlanarak geleceğe yönelik yapılan planlarda belirleyici olmaktadır. Bu çalışmada mali analiz tekniklerinden olan Karşılaştırmalı Analiz, Yüzde Yöntemi ile (Dikey) Analiz, Eğilim Yüzdeleri (Trend) Analizi ve Oran (Rasyo) Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada mali analiz türleri hakkında teorik bilgiler verildikten sonra Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren bir gıda işletmesinin mali tablolar analizi yapılmıştır. Çalışma BİST’ de işlem gören bir gıda işletmenin 2015-2019 yılı bilanço ve gelir tablosundan elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; işletmenin 2019 yılında 2018 yılına göre daha az net çalışma sermayesine sahip olduğu, ancak buna rağmen borçlarını ödeyebilme gücünün olduğu, 2019 yılında 2018 yılına göre daha az düzeyde kâr elde ettiği ve bu durumda finansal giderlerin etkili olduğu, kısa vadeli yabancı kaynak oranın yüksek olması ve cari oranında arzu edilen seviyenin altında olması sebebi ile nakit akışlarına ve borçlanma düzeyine dikkat etmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Mali Tablolar mali tablolar analizi mali analiz teklinkleri Gıda sektörü Borsa istanbul
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 1 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.