KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Cilt: 10 Sayı: 36 1 Ocak 2011
  • Mustafa Büte
PDF İndir
EN TR

KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Öz

Öz Bu araştırma; işyerindeki kayırmacılık algısı, iş tatmini, olumsuz söz söyleme ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bunun yanı sıra iş tatmininin; nepotizm-işten ayrılma niyeti ve nepotizm-olumsuz söz söyleme arasındaki ilişkilerde ara değişken olarak işleyip işlemediğini araştırmaktadır. Örneklem, İstanbul'da farklı aile şirketlerinde çalışan ve aile üyesi olmayan çalışanlardan oluşmaktadır. Araştırma verileri, çeşitli iş sektörlerinde çalışan, farklı özelliklere sahip 430 kişiden toplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; algılanan nepotizm boyutları ve iş tatmini arasında negatif bir bağlantı bulunmaktadır. Aynı zamanda iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasında negatif bir ilişki vardır. Bunların yanı sıra, iş tatmini; hem nepotizm algısı ve işten ayrılma niyeti hem de nepotizm algısı ve olumsuz söz söyleme arasındaki ilişkiyi de, araya giren değişken olarak etkilemektedir. Araştırma bulguları gösteriyor ki; kayırmacılığın kaldırılması ile işletmelerde iş memnuniyetinin artması ve dolayısıyla çalışanların elde tutulma kapasitesinin büyümesi sağlanabilir. Kayırmacılığa maruz kalan gruplar hakkında bilinçlendirmenin geliştirilerek, işletmelerde moral, maddiyat ve zaman kayıplarının azaltılması sağlanabilir. Anahtar Sözcükler: Kayırmacılık, iş tatmini, olumsuz söz söyleme ve işten ayrılma niyeti.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mustafa Büte Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2011

Gönderilme Tarihi

10 Eylül 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 10 Sayı: 36

Kaynak Göster

APA
Büte, M. (2011). KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(36), 187-203. https://izlik.org/JA77EC25RS
AMA
1.Büte M. KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. esosder. 2011;10(36):187-203. https://izlik.org/JA77EC25RS
Chicago
Büte, Mustafa. 2011. “KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10 (36): 187-203. https://izlik.org/JA77EC25RS.
EndNote
Büte M (01 Ocak 2011) KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10 36 187–203.
IEEE
[1]M. Büte, “KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”, esosder, c. 10, sy 36, ss. 187–203, Oca. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77EC25RS
ISNAD
Büte, Mustafa. “KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10/36 (01 Ocak 2011): 187-203. https://izlik.org/JA77EC25RS.
JAMA
1.Büte M. KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. esosder. 2011;10:187–203.
MLA
Büte, Mustafa. “KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy 36, Ocak 2011, ss. 187-03, https://izlik.org/JA77EC25RS.
Vancouver
1.Mustafa Büte. KAYIRMACILIK ALGISI İLE İŞ TATMİNİ, OLUMSUZ SÖZ SÖYLEME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. esosder [Internet]. 01 Ocak 2011;10(36):187-203. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77EC25RS

   21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.