BibTex RIS Kaynak Göster

ÖĞRETMENLERİN VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ “ÇOKKÜLTÜRLÜ EĞİTİM” KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORLARININ İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 15 Sayı: 59, 0 - 0, 25.10.2016
https://doi.org/10.17755/esosder.263230

Öz

Bu çalışmada ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının “çok kültürlü eğitim” kavramına ilişkin metaforlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik esas alınarak seçilmiştir. Buna göre, Samsun iline bağlı ilkokullarda görev yapan branş ve sınıf öğretmenleri ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlköğretim bölümünde 5 anabilim dalında (Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği) ve Resim Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği, Beden Eğitimi Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği ve Psikolojik Danışmanlık Rehber Öğretmenliği anabilim dallarında öğrenim gören öğretmen adayları örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, açık uçlu bir görüşme formu oluşturulmuştur. Görüşme formunda “Çokkültürlü eğitim ……… gibidir; çünkü …….” cümlesini tamamlamaları istenmiştir. Araştırma verileri içerik analiz tekniği ile analiz edilecektir. Araştırma sonuçları öğretmen ve öğretmen adaylarının 71 farklı metafora sahip olduklarını göstermektedir. Metaforlar incelendiğinde öğretmen ve öğretmen adaylarının sahip oldukları metaforların 6 farklı kategoride toplandığı görülmektedir. Bunlar, Başkalarını Anlamaya Yönelik Perspektif Kazanmak Olarak Çokkültürlü Eğitim, Çok Boyutlu Bilgi Birikimi Gerektirmesi Açısından Çokkültürlü Eğitim, Farklı Olan Hakkında Bilgi Sahibi Olmak olarak Çokkültürlü Eğitim, Bireysel Farklılıkları Temele Alması Açısından Çokkültürlü Eğitim, Farklılıkların Oluşturduğu Zenginliğe İmkan Vermesi açısından Çokkültürlü Eğitim, Ülkelerin Birliği için Tehlike olması Açısından Çokkültürlü Eğitim.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yücel Öksüz

Elif Güven Demir

Adem İci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 25 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 15 Sayı: 59

Kaynak Göster

APA Öksüz, Y., Güven Demir, E., & İci, A. (2016). ÖĞRETMENLERİN VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ “ÇOKKÜLTÜRLÜ EĞİTİM” KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORLARININ İNCELENMESİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(59). https://doi.org/10.17755/esosder.263230

                                                                                                                                                                          21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.