From the end of the 1960s to the present day, artists have been using different types of holograms as a means of artistic expression. In that process, artists have been using not only the holography jargon obtained by scientiests, but also a new jargon created by themselves. In this study; the jargon constituted by artists are examined with samples. A table is also formed to see the jargon created by scientists and used by artists.
To understand and to give meaning to holographic art we should know the holographic art jargon created or used by artists. Constituted holographic art jargon is usually obtained with hybrid words. Generally, the word 'holo' is combined with other word by artists to constitute a new word such as holomontage, holosuret, holopainting, holopeinture, holosculpture, holomobile, holokinetism, holokinetic painting, holokinetic sculpture, holopoem, computer holopoem, digital holopoem, optical holopoem, fractal holopoetry, holophotogram and holodrawing. In addition, hologram portrait, pulse hologram portrait, composite hologram, holographic shadowgram, non-hologram, luminograms, pictorialist holography, holographic poem, pseudoreflection hologram, holographic interferogram, holographic hybrid, holographic installation and environmental holography is coined or used by artists to describe holographic artistic works. Holography is an interdisciplinary technique, which is still being developed. Therefore, it is possible to say these words will increase and the time will show us which of them will be used or not used in the future.
HOLOGRAFİK SANAT JARGONU
Öz
1960’ların sonundan günümüze, sanatçılar farklı hologram çeşitlerini bir sanatsal ifade biçimi olarak kullanmaktadır. Bu süreçte, sanatçılar, sadece bilimciler tarafından elde edilen jargonu değil, aynı zamanda kendilerinin oluşturduğu yeni bir jargonu da kullanmaktadır. Bu çalışmada; sanatçılar tarafından oluşturulan bu jargon örnekleri ile birlikte açıklanmıştır. Ayrıca bilimciler tarafından oluşturulan ve sanatçıların kullandığı jargonu anlamak için bir tablo hazırlanmıştır.
Holografik sanatı anlamak ve anlamlandırmak için sanatçılar tarafından oluşturulan veya kullanılan holografik sanat jargonunu bilmemiz gerekmektedir. Oluşturulan sanat jargonu genellikle melez sözcükler içermektedir. Çoğunlukla ‘holo’kelimesi, sanatçılar tarafından yeni bir sözcük türetmek için başka bir sözcükle birleştirilmektedir; holomontaj, holosuret, holoresim, holoheykel, holomobil, holokinetizm, holokinetik resim, holokinetik heykel, holoşiir, bilgisayar holoşiiri, dijital holoşiir, optikal holoşiir, fraktal holoşiir, holofotogram ve holoçizim gibi. Buna ek olarak, hologram portre, atımlı hologram portre, bileşik hologram, holografik gölgekayıt, hologram olmayan, luminograms, resimsel holografi, holografik şiir, sahteyansıma hologram, holografik interferogram, holografik hibrid, holografik yerleştirme ve çevresel holografi holografik sanatsal çalışmalarını tanımlamak için sanatçılar tarafından oluşturulmuş veya kullanılmıştır. Holografi, halen geliştirilmeye devam edilen disiplinlerarası bir tekniktir. Bundan dolayı, bu türden sözcüklerin artacağını söylemek mümkündür ve gelecekte hangilerinin kullanılıp kullanılmayacağını zaman gösterecektir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2016 |
Gönderilme Tarihi | 19 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 15 Sayı: 59 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.