In today’s world, it is a must for businesses to place importance on a stable supplier network and on the selection
of an effective supplier in order to increase their profitability, catch healthy growth numbers, minimize their
expenditure and be lasting on the market.
The aim of this study is the examination of prior studies on the MOORA method, which is a new method among
the methods that are used in the supplier selection process in food and beverage businesses. The applicability of
supplier selection using THE MOORA method on food and beverage bussinesses was discussed.
It is accepted that the supply chain on food and beverage businesses and the process of supplier selection affect
the lifespan of businesses. For this reason, it is assumed that the selection of right and qualified suppliers have
positive effects on the lifespan of the businesses. But modern-day classic supply systems and supplier selection
methods show many differences with the globalizing world. The necessity of the examination and evaluation of
modern-day supplier selection process on different aspects has surfaced. Especially the shortness of the lead time
in food and beverage businesses has surfaced the necessity of examinations of the supplier selection processes
both fast and on different aspects.
Günümüz dünyasında, işletmelerin karlılıklarını arttırabilmek, sağlıklı büyüme rakamlarını yakalayabilmek,
maliyetlerini minimize etmek ve piyasada kalıcı olabilmeleri için istikrarlı ve etkili bir tedarikçi ağına, aynı
zamanda etkili bir tedarikçi seçimine önem vermeleri şarttır.
Bu çalışmanın amacı yiyecek içecek işletmelerinde tedarikçi seçiminde kullanılan yöntemler ve yeni bir yöntem
olan MOORA yöntemini üzerine önceden yapılmış çalışmaların incelenmesi ve yiyecek içecek işletmelerinde
MOORA yöntemi ile tedarikçi seçiminin uygulanabilirliği tartışılmasıdır.
Yiyecek içecek şirketlerinde tedariğin önemi ve tedarikçilerin seçim süreci işletmelerin yaşam sürelerini
etkilediği kabul edilmektedir. Bu bağlamda nitelikli ve doğru tedarikçinin seçilmesi işletmelerin yaşam
sürelerine olumlu etkisi olduğu varsayılmaktadır. Ancak günümüz klasik tedarik sistemleri ve tedarikçi seçimi
yöntemleri küreselleşen dünya ile birçok farklılık gerçekleştirmektedir. Günümüz tedarikçi seçimlerinin daha
farklı boyutlarda incelenmesi ve değerlendirilmesi ortaya çıkmıştır. Özellikle yiyecek içecek işletmelerindeki
tedarik sürecinin kısa olması gerekliliği tedarikçi seçim aşamalarının hızlı ve farklı boyutlarda inceleme
gereksinimini ortaya çıkarmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 19 Sayı: 73 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.