Correct transfer of personal hygiene and healthy eating
behaviors to school-age children will positively affect children's future
health. The aim of this study was to evaluate the nutritional and hygiene
behaviors of children aged 6-15 years living in rural areas. The universe of
this descriptive and cross-sectional study consisted of children aged 6-15
years living in 13 villages in the mobile service of Maden number 5 family
medicine unit. The sample consisted of 270 children aged 6-15 years. 173
volunteers were reached. Response rate was 64%. X² test was used for
statistical analysis. The results were evaluated at 95% confidence interval and
statistical significance at p<0.05 level. The mean age of the children was
10.47 ± 2.44 years. 53.2% (n = 92) had extended family type. The mean age of
the mothers of the children was 38.90 ± 6.07 and their fathers were 44.81 ±
7.60. When the education level of the mothers was examined, the rate of
illiterate was 32.9% (n = 57 people), primary school graduates were 46.8% (n =
81 people). 55.6% (n = 95 people) were farmers, while 7.6% (13 people) were
village guards. The rate of those having regular breakfast was 82.7%. The
school consumed 56.0% of biscuits and chocolate. 56.6% were eating before
bedtime. The children bathed on average 1.60 ± 0.65 times per week. They were
washing hands 4.87 ± 1.67 times a day. 59.0% (n = 102 people) were washing
their hands after meals and after the toilet. 94.2% (n = 163) were using soap
when washing their hands. The rate of regular brushing of teeth every day was
35.3% (n = 61 persons). The higher the mother's education level, the higher the
percentage of children brushing their teeth daily (p <0.05) is. As a result,
children between the ages of 6-15 in rural areas have insufficient personal
hygiene and nutrition behaviors. Health education and hygiene-related attitudes
and behaviors can be changed positively. Through health education, attitudes
and behaviors related to hygiene and healthy nutrition can be changed
positively.
Kişisel hijyen ve sağlıklı beslenme davranışlarının okul
çağındaki çocuklara doğru şekilde aktarılması çocukların gelecekteki sağlık
durumlarını olumlu yönde etkileyecektir. Bu çalışma ile, kırsalda yaşayan 6-15
yaş arasındaki çocuklarda beslenme ve hijyen davranışlarının değerlendirilmesi
amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki araştırmanın evrenini Maden 5
nolu aile hekimliği birimi mobil hizmetindeki 13 köyde yaşayan 6-15 yaş grubu
çocuklar oluşturmuştur. 6-15 yaş grubu kayıtlı 270 çocuğun tamamı örneklemi
oluşturmuştur. Katılımcılardan gönüllü olan 173’üne ulaşılmıştır. Cevaplılık
oranı %64 olmuştur. İstatiksel analiz yöntemi olarak X² testi kullanılmıştır. Ortalamalar
standart sapmalar ile birlikte verilmiştir. Sonuçlar %95’lik güven aralığında,
istatistiksel anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Çocukların
ortalama yaşları 10.47±2.44’tü. %53.2’si (n=92 kişi) geniş aile tipine sahipti.
Çocukların annelerinin yaş ortalaması 38.90±6.07, babalarının ise 44.81±7.60
idi. Annelerin öğrenim durumuna bakıldığında okuryazar olmayanlar %32.9 (n=57
kişi), ilkokul mezunu olanlar %46.8 (n=81 kişi) idi. %55.6’sının (n=95 kişi)
baba mesleği çiftçi iken, %7.6’sı (13 kişi) köy korucusu olarak çalışmaktaydı.
Düzenli sabah kahvaltısı yapanların oranı %82.7’idi. Okulda aralarda %56.0 ile
en çok bisküvi-çikolata tüketilmekteydi. %56.6’sı yatmadan önce yemek
yemekteydi. Çocuklar haftada ortalama 1.6±0.65 kez banyo yapmaktaydı ve günde
4.87±1.67 kez el yıkamaktaydılar. %59.0’ı (n=102 kişi) yemeklerden sonra ve
tuvaletten sonra ellerini yıkamaktaydı. %94.2’si (n=163 kişi) ellerini yıkarken
sabun kullanmaktaydı. Dişlerini her gün düzenli fırçalayanların oranının %35.3
(n=61 kişi) olduğu görüldü. Annenin eğitim düzeyi yükseldikçe çocukların her
gün diş fırçalama yüzdesi artmaktaydı (p<0.05). Sonuç olarak, kırsal kesimde
bulunan 6-15 yaş arasındaki çocukların kişisel hijyen ve beslenme konularındaki
davranışları yetersizdir. Sağlık eğitimi aracılığıyla hijyen ve sağlıklı
beslenme ile ilgili tutum ve davranışlar olumlu yönde değiştirilebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı, Çevre Sağlığı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz Açık Erişim Politikasını benimsemiş olup dergimize gönderilen yayınlar için gerek değerlendirme gerekse yayınlama dahil yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.