13-14 Kasım 2014
tarihinde Kayseri ilinde üç ayrı yurtta bulunan 310 kişi arasında 121 kişinin
zehirlenmesi ile sonuçlanan ve aynı mutfakta hazırlanan akşam yemeğinin
tüketimi ile ilişkili bir salgın yaşanmıştır. Bu retrospektif kohort çalışmasını,
olası nedenlerin ortaya konulması ve
koruma, kontrol önlemlerinin alınması için yürüttük. Olası vaka tanımını,
“13 Kasım 2014 tarihinde, üç yurtta akşam yemeği yiyen ve aynı tarihlerde bulantı, kusma, karın ağrısı,
ve ishal şikayetlerinden bir ya da daha
fazlasını yaşayan kişiler” olarak belirdik.
285 kişi ile yüzyüze görüşme sağladık. Gıda elleyicilerinden burun
sürüntüsü, içme sularından örnekler ve gıdalardan numuneler alınarak patojenler
açısından test edildi. Erkekler kadınlardan iki kat daha fazla etkilenmişti (RR=1.6,
95%CI:1.3–2.1). Tavuk yemeyi ve cinsiyeti kontrol ederek bir lojistik regresyon
modeli oluşturduk. Buna göre tam porsiyon patates püresi yiyenler hiç
yemeyenlere göre 4 kat daha fazla (ORadj3.6; 95% CI:1.6–7.8), yarım porsiyon yiyenler ise yemeyenlere
göre 3 kat daha fazla (ORadj=3.4; 95% CI:1.3–8.7) hastalık
geliştirmişti. Staphylococcus aureus
enterotoxin ve Bacillus cereus kalan
patates püresinde üredi. Dolayısı ile bu salgın, kontamine patates püresinin
tüketimi ile ilişkilidir. Bu salgın, Staphylococcal enterotoxin ve Bacillus cereus ile kontamine patates
püresinden kaynaklanmıştır. Halk Sağlığı eylemi olarak mutfakta yönetmeliklere
göre düzenlemeler yapıldı. Yurt yönetimine idari para cezası verildi. Gıda
elleyicilerinin hijyen sertifikası eğitimi almaları sağlandı.
Gıda kaynaklı hastalıklar Staphylococcus aureus Bacillus cereus salgınlar
On 13–14 November 2014 an outbreak associated with consumption of dinner prepared in the same kitchen resulted in intoxication of 121 persons out of 310 in three dormitories in Kayseri Province, Turkey. We conducted a retrospective cohort investigation to identify the cause and to implement the control measures. Probable case was “Onset on 13 November 2014 of ≥1 of the symptoms of nausea, vomiting, abdominal pain, and diarrhoea among persons who ate dinner in three dormitories. We conducted face-to-face interviews with 285 persons. Nasal swabs from food handlers, drinking water samples and food samples were tested for pathogens. Males were affected two times more than females (RR=1.6, 95%CI:1.3–2.1). We analyzed data by logistic regression in a model controlling chicken drumstick consumption and sex. People who ate full serve of mashed potatoes developed illness four times more (ORadj=3.6; 95% CI:1.6–7.8); and who ate half serve of mashed potatoes developed illness three times more than non-exposed (ORadj=3.4; 95% CI:1.3–8.7). Staphylococcus aureus enterotoxin and Bacillus cereus was identified from the leftover mashed potatoes. In conclusion this outbreak was likely due to contaminated mashed potatoes. This outbreak is caused by mashed potatoes contaminated with Staphylococcal enterotoxin and Bacillus cereus. As public health actions arrangements in kitchen were done according to the regulations. Money penalty was given to dormitory. Food handlers were trained on certificate of hygiene.
Foodborne Diseases Staphylococcus aureus Bacillus cereus outbreaks
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Ocak 2019 |
Gönderilme Tarihi | 22 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz Açık Erişim Politikasını benimsemiş olup dergimize gönderilen yayınlar için gerek değerlendirme gerekse yayınlama dahil yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.