Araştırma Makalesi

TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

Cilt: 10 Sayı: 2 31 Temmuz 2020
PDF İndir

TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

Öz

Bu çalışmada, e-öğrenme ortamlarında bulut bilişim konusunda Türkiye’deki mevcut durumun betimlenmesi ve bu sayede bu konuda çalışmayı planlayanlara bir temel oluşturmak amaçlanmıştır. Ölçütler belirlenerek, alanyazında betimsel tarama yapılmıştır. Betimsel tarama sonucunda, 169 teze ulaşılmış, e-öğrenme alanı ile ilgili olmayan 156 adet bulut bilişim konulu tez çalışmanın kapsamı dışında tutularak, çalışma ölçütleri karşılayan 13 tez ile yürütülmüştür. Ulaşılan çalışmalar, tamamlandığı yıl, anahtar kelimeler, enstitü ve tez türü, anabilim dalı, hedef kitle, araştırma deseni, veri analiz yöntemi, tercih edilen bulut ortamları, e-öğrenme ile ilişkisi açısından incelenmiştir. Bulgular frekans dağılımları halinde sunulmuştur. Analiz sonucunda çalışmaya dahil edilen tezlerin 2011-2018 yıllarında tamamlandıkları, yüksek lisans tezlerinin doktora tezlerine göre daha fazla olduğu, en fazla çalışmanın Bilgisayar/Bilişim Sistemleri Mühendisliği anabilim dallarına bağlı yürütüldüğü tespit edilmiştir. Tezlerin enstitülerinin ve konularının çeşitlilik içerdiği ve bunların ya tasarım/geliştirme ya da uygulama/inceleme çalışmaları olduğu görülmüştür. Hedef kitle olarak genelde üniversite öğrencilerinin seçilmesi, karma çalışmaların sayısının azlığı, daha çok nicel yaklaşıma yönelik tezlerin ağırlıkta olduğu öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, incelenen tezlerin e-öğrenme ile ilişkisine değinilerek, konuyla ilgili Türkiye’deki akademik çalışmalarla ilgili mevcut durum ortaya konmaya çalışılmış ve alandaki yeni çalışmalara ışık tutabilmek adına bir adım atılması hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adejo, O. W., Ewuzie, I., Usoro, A., & Connolly, T. (2018). E-Learning to m-Learning: framework for data protection and security in cloud infrastructure. Int. J. Information Technology and Computer Science (IJITCS), 10(4), 1-9.
  2. Akkuş, G.B. (2017). Bulut Bilişim Üzerinde Anlamsal Web Servislerinin Kullanımı için Mimari Tasarım. (Doktora tezi). Trakya Üniversitesi, Edirne.
  3. Al-Zoube, M. (2009). E-Learning on the Cloud. International Arab Journal of eTechnology, 1(2).
  4. Armutlu, H., ve Akçay, M., (2013). Bulut Bilişimin Bireysel Kullanımı için Örnek Bir Uygulama. Akademik Bilişim 2013 Kongresinde Sunulmuş Bildiri.
  5. Armutlu, H., (2014). Bulut Bilişim Tabanlı Öğrenme Yönetim Sistemi Tasarımı ve Gerçeklenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kütahya.
  6. Aydın, H., (2013). Kurumsal ve Kurumiçi Bulut Yapılarının Performans Ölçümleri ve Karşılaştırmalı Değerlendirmeleri. (Yüksek Lisans Tezi). Başkent Üniversitesi, Ankara.
  7. Aydın, H., (2017). Üniversite Kütüphaneleri ve Bulut Bilişim: Kavramsal Bir Model Önerisi. (Doktora tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  8. Baran, E. (2013). Öğretim Teknolojilerinde Yeni Eğilimler ve Yaklaşımlar. Öğretim Teknolojilerinin Temelleri (pp 567-581.). Pegem Akademi Yayınevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

28 Kasım 2019

Kabul Tarihi

17 Mart 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Balcı, B. (2020). TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 10(2), 402-426. https://doi.org/10.17943/etku.652298
AMA
1.Balcı B. TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama (ETKU). 2020;10(2):402-426. doi:10.17943/etku.652298
Chicago
Balcı, Birim. 2020. “TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ”. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 10 (2): 402-26. https://doi.org/10.17943/etku.652298.
EndNote
Balcı B (01 Temmuz 2020) TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 10 2 402–426.
IEEE
[1]B. Balcı, “TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ”, Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama (ETKU), c. 10, sy 2, ss. 402–426, Tem. 2020, doi: 10.17943/etku.652298.
ISNAD
Balcı, Birim. “TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ”. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 10/2 (01 Temmuz 2020): 402-426. https://doi.org/10.17943/etku.652298.
JAMA
1.Balcı B. TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama (ETKU). 2020;10:402–426.
MLA
Balcı, Birim. “TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ”. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, c. 10, sy 2, Temmuz 2020, ss. 402-26, doi:10.17943/etku.652298.
Vancouver
1.Birim Balcı. TÜRKİYE’DEKİ E-ÖĞRENME ORTAMLARINDA BULUT BİLİŞİM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BETİMSEL TARAMA YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama (ETKU). 01 Temmuz 2020;10(2):402-26. doi:10.17943/etku.652298

Cited By