Araştırma Makalesi

ÇEVRİMİÇİ TETİKTE OLMA ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE'YE UYARLANMASI

Cilt: 11 Sayı: 2 25 Temmuz 2021
PDF İndir
EN TR

ÇEVRİMİÇİ TETİKTE OLMA ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE'YE UYARLANMASI

Öz

Mobil teknolojilerin ve internet erişiminin yaygınlaşmasıyla bireylerin çevrimiçi medya kullanımlarına ilişkin yeni kavramlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu kavramlardan biri olan çevrimiçi tetikte olma, bireylerin çevrimiçi içerik ve iletişime psikolojik olarak sürekli bağlı olmalarıdır. Fakat bu bağlılık patolojik bir durum değildir. Bu araştırmada Çevrimiçi Tetikte Olma Ölçeği (ÇTOÖ)’nin Türkçeye uyarlanması amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikle ÇTOÖ Türkçeye çevrilmiş, ardından ölçeğin psikometrik özelliklerini incelemek amacıyla 390 üniversite öğrencisinden veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak bilgi formu, ÇTOÖ Türkçe formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ) ve Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği (GKKÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerden iki ayrı örneklem grubu oluşturularak bir gruba Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), diğer gruba ise Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Sonuçlar, ÇTOÖ'nün Türkçe formunun orijinal ölçekle uyumlu bir faktör yapısına sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca ölçeğin Türkçe formuna ilişkin hesaplanan Cronbach alfa değerleri, oldukça güvenilir ölçümler sağladığına ilişkin kanıtlar sunmaktadır. Ölçeğin uyum geçerliğini değerlendirmek amacıyla ise ÇTOÖ ile İBÖ ve GKKÖ arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Analizler sonucunda uyum geçerliğini destekleyen verilere ulaşılmıştır. Sonuç olarak ÇTOÖ’nün Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bayer, J. B., Campbell, S. W. ve Ling, R. (2016). Connection cues: Activating the norms and habits of social connectedness. Communication Theory, 26(2), 128–149.
  2. Burchell, K. (2015). Tasking the everyday: Where mobile and online communication take time. Mobile, Media & Communication, 3(1), 36–52.
  3. Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (8.Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  4. Chang, Y. J. ve Tang, J. C. (2015). Investigating mobile users' ringer mode usage and attentiveness and responsiveness to communication. Proceedings of the 17th International Conference on Human-Computer Interaction with Mobile Devices and Services içinde (s. 6–15), Copenhagen, Denmark. https://doi.org/10.1145/2785830.2785852
  5. Cheever, N. A., Rosen, L. D., Carrier, L. M. ve Chavez, A. (2014). Out of sight is not out of mind: The impact of restricting wireless mobile device use on anxiety levels among low, moderate and high users. Computers in Human Behavior, 37, 290–297.
  6. Costello, A. B. ve Osborne, J.W. (2005). Best Practices in Exploratory Factor Analysis: Four Recommendations for Getting the Most from Your Analysis. Practical Assessment, Research and Evaluation, 10(7), 1–9.
  7. David, M. E. ve Roberts, J. A. (2021). Smartphone use during the COVID-19 Pandemic: Social versus physical distancing. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(3), 1034.
  8. Drus, Z. ve Khalid, H. (2019). Sentiment analysis in social media and its application: systematic literature review. Procedia Computer Science, 161, 707–714.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2021

Kabul Tarihi

11 Nisan 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karakoyun, F. (2021). ÇEVRİMİÇİ TETİKTE OLMA ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE’YE UYARLANMASI. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 11(2), 358-374. https://doi.org/10.17943/etku.883239

Cited By