Bu çalışmada gastronomi, müzik ve beyin, üçlü bir paradigma olarak sunulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde spesifik olarak gastronomi ve müzik bir deneyim alanı olarak açıklanmış, müziğin hangi faktörlerinin, ne şekilde gastronomiyle ilişkili olabileceği sunulmuştur. İkinci bölümde ise beyin ile ilişkileri verilmiş ve bu üç alanın sentezlenme potansiyelinin, EEG beyin frekansları bantlarıyla açıklanabilirliğine dikkat çekilmiştir. Ulusal literatürde henüz bu parametreleri bağdaştıran bir çalışmaya rastlanmadığından bu çalışma, kavramsal olarak öncü bir çalışma olmasıyla geleceğin bilimsel çalışmaları için güncel bir paradigmaya yol açmaktadır. Bir restoranda yemek yeme deneyiminde müziğin rolü nedir? Müzik, bireylerin bir yemekten aldıkları deneyim performansını nasıl etkileyebilir? Bireylerin dikkat ve yüksek konsantrasyonunu arttırabilecek müzikler nelerdir? Bireylerin yemek yeme deneyiminde kaygı durumları nasıl önlenebilir? Bu soruların cevapları, araştırmanın temel amaçlarını açıklamaktadır. Çünkü, bu çalışmada ortaya konulan bakış açısının, gastronomi ve müzik alanlarında yaratacağı değişimler için oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Gastronomi ve müziğin beyin ile doğrudan ilişkisi, bireylerin davranışlarını anlayabilmek ve doğru bir şekilde yönlendirebilmek için oldukça önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Sayı: 13 |