Yazım Kuralları
Doldurulması Zorunlu Belgeler
Belgeleri indirmek için Dergipark'a giriş yapılması gerekebilir.
1- Telif Hakkı Anlaşması Formu
2-Yazar Katkı Formu (Etik Kurul ve Finansal desteğe dair zorunlu bilgileri içermektedir) Tek Yazar için belge doldurulmayabilir.
3- ICMJE formatında Çıkar Çatışması Beyan Formu (Tüm yazarlar bir belgeyi imzalamalıdır)
4- Etik Kurul Belgesi (İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar, Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar
5- Kapak Sayfası/Başlık Sayfası
Dergimize Makale Gönder linki üzerinden gönderilecek çalışmalara tüm yazarların imzaladığı Telif Hakkı Anlaşması Formu da eklenmelidir.
Dergimize çalışmalarını gönderecek araştırmacılar, çalışmalarını uluslararası geçerli etik ilkeleri doğrultusunda hazırlamalıdırlar. Bu noktada dergiye gönderilen çalışmaların tüm bilimsel etik ve hukuki sorumluluğu araştırmacılara ait olmakla birlikte gerekli hallerde yayın kurulu, etik kurul belgesi talep edebilir. Yayın kurulunun araştırma ve yayın etiğine uygun bulmadığı çalışmalar ise değerlendirmeye tabi tutulmamaktadır.
• Yazar adı ve adresi: Çalışmalar, hakemlere doğrudan sistem üzerinden (yazarın yüklediği dosyada değişiklik yapılmadan) yönlendirildiği için çalışma üzerinde yazar-hakem gizliliğini sağlama adına, makalenin sahibini tanımlayıcı herhangi bir bilgi olmamalıdır. Bu nedenle gerek çalışma içerisinde gerekse dosya adında yazar isim / isimlerine yer verilmemelidir. Yazar hakkındaki bilgiler için ise Makale Kapak Sayfası doldurulmalıdır.
• Makale Metni: Çalışmalar 8.000 kelimeyi geçmemeli, MS Word dosyası olarak hazırlanmalı, bazı çalışma alanlarının özel durumları dışında yazı tipi olarak mutlaka Book Antiqua fontu, 10,5 punto kullanılmalıdır. Çalışmada kullanılan özel bir font varsa mutlaka yazı ile birlikte gönderilmelidir. Çalışma, Giriş bölümü ile başlamalı, bu bölüm yazının hipotezi, kapsamı ve amacı üzerinde durulmalıdır. Ara ve alt başlıklara ayrılabilecek Gelişme bölümü veri, gözlem, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmelidir. Sonuç bölümünde ise çalışmada varılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır. Zorunlu hâller dışında çalışmada mutlaka Türk Dil Kurumu’nun güncel Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.
• Başlık: Çalışmalara Türkçe ve İngilizcesi olacak şekilde başlıklandırılmalıdır. Başlıklar en fazla 12 (on iki) sözcükten oluşmalı ve sadece ilk harfler büyük yazılmalıdır. Metin içerisindeki başlıkların tamamı ise ilk harfi büyük olacak şekilde bold yazılmalıdır.
• Makale İçi Başlıklar: Makalede, konunun işlenişine göre rakam sistemi esas alınarak ana ve alt başlıklar oluşturulmalıdır.
• Öz ve Abstract: Çalışmada ele alınan konuyu en kısa ve öz şeklinde ifade eden, 150 - 180 kelime aralığında olacak şekilde Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında en az 3 (üç) en fazla 5 (beş) anahtar sözcüğe ve bunların İngilizcelerine yer verilmelidir. Öz ve Abstract kısımları 9 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
Yazarlarımız asbtact kısmında hataların minimize edilmesi için, Grammarly adlı web sitesinden faydalanması tavsiye edilir. (Dergimizin sayfayla bir çıkar ilişkisi bulunmamaktadır)
• Makale İçi Başlıklar: Makalede, konunun işlenişine göre rakam sistemi esas alınarak ana ve alt başlıklar oluşturulmalıdır. Başlıkların yazımında ve konumlandırılmasında şunlara dikkat edilmelidir:
Başlık Düzeyleri (En fazla 4 düzeyde numaralandırılmış olarak)
Birinci Düzey
Ortalanmış, kalın, baş harfler büyük;
Metin yeni bir paragrafla başlar.
İkinci Düzey
Sola yaslı, kalın, baş harfler büyük;
Metin yeni bir paragrafla başlar.
Üçüncü Düzey
Sola yaslı, kalın, italik, baş harfler büyük;
Metin yeni bir paragrafla başlar.
Dördüncü Düzey
Kalın, baş harfler büyük, sonu üst üste iki nokta ile biter. Metin aynı satırda başlar ve standart bir paragraf olarak devam eder.
• Tablolar
Tablolar, referans listesinden sonra ana belgeye dâhil edilmeli ve metinde atıfta bulunulan sırayla ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üstünde tanımlayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan herhangi bir kısaltma, alt notlarla tablonun altında tanımlanmalıdır (metinde tanımlanmış olsalar bile). Başlığın üstünde, eğik yazıyla başlığın tamamını kapsayan tanımlayıcı bir başlık bulunmalıdır. Tablolar, Microsoft Office Word dosyası içinde “Tablo Ekle” komutu kullanılarak hazırlanmalı ve verilerin okunması ve anlaşılması kolay olacak şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler, ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ancak ana metni desteklemeli ve geliştirmelidir.
• Resim ve Resim Altyazıları
Resimler, grafikler ve fotoğraflar TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar olarak gönderilmeli ve Word belgesine eklenmelidir. Eğer bir görselin alt birimleri varsa, alt birimler tek bir resme birleştirilmeli ve görseller (a, b, c, vb.) etiketlenmelidir. Her bir şekil için minimum çözünürlük 300 DPI olmalı ve şekiller net ve okunması kolay olmalıdır. Resim açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Görsellere/resimlere ana metinde atıfta bulunulmalı ve bahsedildikleri sırayla ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
• Alıntı ve Dipnotlar
Beş satırdan kısa doğrudan alıntılar: ya tırnak içinde: "Alıntı" şeklinde ya da italik olarak: Alıntı şeklinde gösterilmelidir. Beş satırdan uzun alıntılar ise satırın solundan 0,5 cm içeride, 10 punto ve “ “ içinde yazılmalıdır. Dipnotlar ise 9 punto, paragraf öncesi ve sonrası 3 nk, tek satır aralığı ile iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
• Kenar boşlukları 2 cm olmalıdır.
Atıflar:
Atıf yapılırken ana kaynaklar ile birlikte en son ve en güncel yayınlar tercih edilmelidir. Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Hem metin içi kaynaklar hem kaynakça bölümü Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan Publication Manual of American Psychological Association (APA) 6’nın dergi için gerekli revizyonları yapılan versiyona göre (Microsoft Word uygulamasında, Başvurular, Kaynakları Yönet) hazırlanmalıdır. Microsoft Word'ün yanı sıra ücretsiz, web tabanlı bir uygulama olan https://www.mybib.com/#/ hem tüm kaynakçayı oluşturmak için hem de teyit için kullanılabilir.
Metin içi referanslarda, parantez içerisinde yazar soy ismi ve yayın tarihi olacak şekilde atıf yapılmalıdır. Sosyal Bilimlerde yayınlar sayfa bakımından hacimli oldukları için dergimizde mutlaka baskı yılından sonra sayfa sayısı da kullanılmalıdır.
• Dergimizde APA Atıf Sistemi uygulanmaktadır.
• APA Atıf Sistemi’nde kaynak başvurusu paragraf içinde ilgili yerde parantez içinde yazarın soyadı, eserin baskı tarihi ve sayfa numarası şeklinde verilir: (Bilgegil, 1989: 34).
• Birden çok ciltli eserlerde sayfa numarasından önce Romen rakamlarıyla cilt numarası da verilir: (Pakalın, 1993: II/706).
• Kaynak iki yazarlı ise iki yazarın da soyadları belirtilir: (Çavuşoğlu ve Tanyeri, 1984: 45).
• Kaynak üç - beş yazarlı ise ilk atıfta tüm yazar adları yazılır: (Topaloğlu, Yavuz ve Çelebi, 1998: 35), sonraki atıflarda ise ilk yazarın adı yazılır ondan sonra “ve diğerleri” anlamına gelen “vd.” kısaltması konulur: (Topaloğlu vd., 1998: 35).
• Eğer kaynak altı veya daha fazla yazarlı ise sadece ilk yazarın adı kullanılır “ve diğerleri” anlamına gelen “vd.” kısaltması konulur: (Harris vd., 2001: 42).
• Eğer metinde birden fazla kaynağa gönderme yapılmışsa bunlar aynı parantez içinde gösterilmeli ve aralarına noktalı virgül konulmalıdır: (Çavuşoğlu & Tanyeri, 1984: 45; Akyüz vd., 1958: 50).
• Aynı yazarın aynı yılla ait birden fazla çalışmasına başvuru yapılması durumunda, baskı yılının sonuna a, b, c... gibi küçük harfler konulabilir: (Çelebioğlu, 1975a: 33) ve (Çelebioğlu, 1975b: 46).
• Metinde paragraf içinde gösterilen başvuru kaynaklarının tümü, kaynakçada verilmelidir.
• Kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik olarak biçimde verilmelidir.
• Yapılan ön kontrollerde belirtilen kurallara uymayan çalışmalar, yazar tarafından gerekli düzeltmeler yapıldıktan değerlendirme sürecine alınacaktır.
APA ATIF SİSTEMİ ÖRNEKLERİ
• Tek yazarlı Eserler
Metin İçinde: (İnalcık, 2017: 41).
Kaynakçada: İnalcık, H. (2017). Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) (24. Baskı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
• 2 Yazarlı Eserler
Metin İçinde: (Tekeli ve İlkin, 2009: 45).
Kaynakçada: Tekeli, İ. ve İlkin, S. (2009). Savaş Sonrası Ortamında 1947 Türkiye İktisadi Kalkınma Planı. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.
• 3 - 5 Arası Yazarlı Eserler
Metin İçinde: İlk atıfta tüm yazar adları yazılır: (Topaloğlu, Yavuz ve Çelebi, 1998: 35). Sonraki atıflarda ilk yazarın adı yazılır ve “vd.” ifadesi kullanılır: (Topaloğlu vd., 1998: 35).
Kaynakçada: Topaloğlu, B., Yavuz, Y. Ş. ve Çelebi, İ. (1998). İslam’da İnanç Esasları. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
• 6 ve Daha Çok Yazarlı Eserler
Metin İçinde: Sadece ilk yazarın adı kullanılır ve “vd.” ifadesi kullanılır: (Harris vd., 2001: 42).
Kaynakçada: Harris, P., Said, M., Kellner, P., Kennedy, M., Taylor, A., Becker, Z. (2011). Cultural Diplomacy In Africa. Oxford: Oxford University Press.
• Kitap Bölümü
Metin İçinde: (Arens, 2000: 160).
Kaynakçada: Arens, A. (2000). “The Audit Process”. Randal Elder (Ed), Auditing-An Integrated Approach. New Jersey: Prentice Hall, 141- 217.
• Çeviri Yayınlar
Metin İçinde: (Pacitti, 1969: 34).
Kaynakçada: Pacitti, P. (1969). Örgütsel Şebekeler (Çev.: Ahmet Solaklı). New York: Prentice Hall.
• Akademik Dergi
Metin İçinde: (Oral, 2017: 21).
Kaynakçada: Oral, Ö. (2017). "Osmanlı-Venedik Diplomatik İlişkileri Tarihine Bir Katkı: 1763 Tarihli Cezayir-Venedik Antlaşması". Avrasya İncelemeleri Dergisi, 2 (6), 103-130.
• Basılı Kurumsal Yayınlar
Metin İçinde: (Devlet Planlama Teşkilatı [DPT], 1984: 35).
Kaynakçada: Devlet Planlama Teşkilatı. (1984). Türkiye’de Sanayileşme Sorunları. Ankara: DPT Yayınları.
• Tez
Metin İçinde: (Çobanoğlu, 2021: 34).
Kaynakçada: Çobanoğlu: (2021). Halkbilimi Bağlamında Dede Korkut Hikâyelerinin Halk Felsefesi ve Metametiksel Çözümlemesi. [Doktora Tezi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü]. Ankara
• Doi Uzantılı Makaleler
Metin İçinde: (Brownlie, 2007: 1260).
Brownlie, D. (2007). "Toward effective poster presentations: An annotated bibliography". European Journal of Marketing, 41, 1245-1283. doi:10.1108/03090560710821161
• Online süreli Yayınlar
Metin İçinde: (Kenneth, 2000: 8).
Kaynakçada: Kenneth, I. A. (2000). "A Buddhist Response To The Nature Of Human Rights". Journal of Buddhist Ethics, 1-9. http://blogs.dickinson.edu/buddhistethics/files/2010/04/A-Buddhist-Response-to-the-Nature-of-Human-Rights.pdf (15 Ocak 2012).
• Kişi ya da Organizasyon İnternet Siteleri
Metin İçinde: (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası [TCMB], 2019).
Kaynakçada: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (2019). Enflasyon Verileri: Tüketici Fiyatları. https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Enflasyon+ Verileri/ (12 Ocak 2020).
• Yazarı Belli Basılı Gazete Yazısı
Metin İçinde: (Kahraman, 2018: 4).
Kaynakçada: Kahraman, H. B. (2018, 9 Kasım). "Büyük Tıkınma ya da Edebiyatı Edebiyatımsılarla Öldürüş". Sabah Gazetesi, 4.
• Yazarı Belli Online Gazete Yazısı
Metin İçinde: (Kahraman, 2018).
Kaynakçada: Kahraman, H. B. (2018, 9 Kasım). Büyük Tıkınma ya da Edebiyatı Edebiyatımsılarla Öldürüş. Sabah Gazetesi. https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kitap/kahraman/2018/11/09/buyuk-tikinma-ya-da-edebiyati-edebiyatimsilarla-oldurus (29 Ocak 2020).
• Yazarı Belirsiz Basılı Gazete Yazısı/Haberi
Metin İçinde: (Dünya Gazetesi, 2020: 7).
Kaynakçada: Dünya Gazetesi. (2020, 29 Ocak). "Honda ve Toyota, Çin'deki Üretimlerini Durdurdu". 7.
• Yazarı Belirsiz Online Gazete Yazısı/Haberi
Metin İçinde: (Dünya Gazetesi, 2020).
Kaynakçada: Dünya Gazetesi. (2020, 29 Ocak). "Beyaz Eşya Sektörü Ötv Muafiyeti İstiyor". https://www.dunya.com/ekonomi/beyaz-esya-sektoru-otv-muafiyeti-istiyor-haberi-461445 (30 Ocak 2020).
• Yazarı belli olmayan ya da anonim çalışmalar
Metin İçinde (Web adresi çok uzun değilse): (https://www.tuvturk.com.tr/tuvturk-akademi-src5-egitim.aspx)
Kaynakçada: https://www.tuvturk.com.tr/tuvturk-akademi-src5-egitim.aspx (25.06.2021).
Metin İçinde (Web adresi çok uzunsa): (Url-1) şeklinde kısaltılabilir. Devam eden kullanımlar için (Url-2), (Url-3) şeklinde gösterim yapılır.
Kaynakçada: Url-1: web adresi (erişim tarihi).
• Youtube
Metin İçinde: (Harvard University, 2019).
Kaynakçada: Harvard University. (2019, 28 Ağustos). Soft Robotic Gripper For Jellyfish [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=guRoWTYfxMs
• Twitter
Metin İçinde: (T.C. İçişleri Bakanlığı, 2020).
Kaynakçada: T.C. İçişleri Bakanlığı [@TC_icisleri]. (2020, 15 Ocak). Yabancı Terörist Savaşçıların (YTS) ülkelerine iadelerine devam edilmektedir. Bu kapsamda bugün Almanya vatandaşı 3 yabancı Terörist Savaşçı, ülkesine sınır dışı edildi. Kamuoyuna saygıyla duyurulur [Tweet]. Twitter. https://twitter.com/TC_icisleri/status/1217510258601533443
Not: Dergimizde hem APA 6 hem de APA 7 ile yazılan makaleler kabul edilmektedir.
Makale Şablonunu İndirmek İçin Tıklayınız...
ETUT Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.