ETÜT Dergisi (Erzurum Teknik Üniversitesi Türkoloji) e-ISSN: 2757-8615, Haziran ve Aralık aylarında yılda iki defa elektronik olarak yayımlanan bilimsel ve hakemli bir dergidir. Derginin amacı, Türk dünyasının dili, edebiyatı, tarihi, sanatı, felsefesi ve genel olarak Türk kültürü ile ilişkili alanlarında hazırlanan özgün bilimsel çalışmaları uluslararası yayın standartlarına uygun ve yüksek kalitede makaleler olarak yayınlamaktır. Böylece Türkoloji alanında oluşan bilimsel bilginin birikimine ve yayılmasına, fiilî meseleler olarak yeniden ele alınıp işlenmesine ve uluslararası ölçekte tartışma konusu hâline getirilmesine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
Bu kapsamda ETÜT Dergisi, bilimsel normlara ve etik ilkelere uygun olarak hazırlanmış özgün araştırma makalelerinin yanı sıra Türk dünyasını ilgilendiren araştırma tarihi, belge ve metin neşri, bilimsel çeviri ve aktarı, derleme, editörlere mektup, bibliyografya, kronoloji ve kitap tanıtımı da yayınlar.
ETÜT Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
Dergi, “Açık Dergi Sistemleri (Open Journal Systems)” kurallarına tabidir ve yayın süreçlerinin tamamlanması ile basım kararı alınan tüm hakemli makaleler ve yazılar “DOI” numarası alınarak yayımlanır.
Dergi hiç bir ücret talep etmemekte, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmakta ve Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) deklarasyonuna dayalı yayın modelini benimsemiş Open Access (Açık Erişimli) bir dergidir.
ETÜT Dergisinin editoryal ve yayın süreçleri International Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) organizasyonlarının kılavuzlarının esasları çerçevesinde şekillendirilmiştir. Dergi bunların yanı sıra Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerini benimsemiştir.
Derleme
Thomas Hobbes'un Epistemolojisinde Dil-Zihin İlişkisiAraştırma Makalesi
Pozitivizmin Türkiye Cumhuriyet Dönemi Eğitim Sistemine EtkisiAraştırma Makalesi
Pers Kralı Kyros’un Anadolu’yu Fethinden Makedonya Kralı Büyük İskender’in Asya Seferine Kadar Geçen Dönemde Denizli ve Çevresinde Yaşanan Siyasi OlaylarETUT Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.