BibTex RIS Kaynak Göster

KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI

Yıl 2010, Cilt: 19 Sayı: 1, 26 - 33, 01.03.2010

Öz

Bu çalışmanın amacı Kayseri ilinde satışa sunulan çiğ süt örneklerinde Staphylococcus aureus ve enterotoksininin varlığının incelenmesidir. Bu nedenle Kayseri ilindeki çiğ süt üretimi yapan işletmelerinin süt toplama tanklarından, Aralık 2008 – Ocak 2009 ayları arasında alınan, toplam 60 adet çiğ süt örneği S.aureus sayıları ve stafilokokal enterotoksinleri (SEA, SAB, SEC, SED, SEE) yönünden incelendi.Çiğ süt örneğinde S. aureus ve enterotoksinlerinin varlığını Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi, kullanıldı.İncelenen toplam 60 adet çiğ süt örneklerinin, 30 adedinin S. aureus sayısı yönünden Türk Gıda Kodeksi, 2000/6 Tebliğ Numaralı, Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne, 37 adedinin Stafilokokal enterotoksinlerin varlığı yönünden, Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum limitleri hakkındaki 2008/26 nolu tebliğ’e uygun olmadığı belirlendi. Sonuç olarak, Kayseri ilinde alınan ve perakende satış ile tüketicinin beğenisine sunulan çiğ sütlerin güvenli bir gıda maddesi olarak düşünülmesinin, sağlıklı beslenme yolunda önemli bir tehdit olduğu kanaatine varılmıştır

Kaynakça

  • Bone FJ, Bogie D, Morgan-Jones SC. Staphylococcal food poisoning from sheep milk cheese. Epidemiol Infect 1989;103: 449- 458.
  • Borst DW, Betley MJ. Phage-associated differences in staphylococcal enterotoxin A gene (sea) expression correlate with sea allele class. Infect Immun 1994; 62: 113-118.
  • Betley MJ, Mekalanos JJ. Nucleotide sequence of the type A staphylococcal enterotoxin gene. J Bacteriol 1988;170: 34- 41.
  • Anon. Gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum 2008/26, TKB 2008. hakkındaki tebliğ
  • Scherrer D, Corti S, Muehlherr J. E. et al. Phenotypic and genotypic characteristics of Staphylococcus aureus isolates from raw bulk -tank milk samples of goats and sheep Veterinary Microbiology 2004;101:101-107.
  • Normanno G, Firinu A, Virgilio S. et al. Coagulase-positive Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. Journal of Food microbiology 2005;98:73-79. and
  • Strachan N. J. C, John P. G, Milliar I. G. Application immunosensor Staphylococcus aureus enterotoxin B in cream, International Journal of Food microbiology 1997;35:293-297. automated for the detection of
  • SAS. SAS/STAT User's Guide (6.03); SAS Institute, Inc.: Cary, New York, 1988.
  • Tkaaikova L, Tesfaye A, Mikula I. Detection of the Genes for Staphylococcus aureus Enterotoxin By PCR. Acta Veterinaria Brno 2003; 72: 627–630.
  • Kısa Ö, Albay A, Erol İ ve ark. Kremalı pas- talardan izole edilen koagulaz pozitif stafilo- kokların enterotoksin oluşturma özelliklerinin VIDAS yöntemiyle belirlenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Dergisi 1996; 43: 405-411.
  • Normannoa G, Firinub A, Virgiliob S. et al. Coagulase-positive Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. International Journal of Food Microbiology 2005;98: 73– 79. and
  • Fujikawa H and Morozumi S. Modeling Staphylococcus enterotoxin production in milk. Food Microbiology 2006;23: 260–267. and
  • Belay N, Rasooly A. Staphylococcus aureus growth and enterotoxin A production in anaerobic environment. J Food Prot 2002; 65: 199-204.

Serological Investigation of Brucella Canis Infection of Dogs in Detection of Staphylococcus Aureus and its Enterotoxins in Raw Milk Samples Retailed in Kayseri

Yıl 2010, Cilt: 19 Sayı: 1, 26 - 33, 01.03.2010

Öz

The aim of this study is to evaluate the incidence of Staphylococcus aureus and its enterotoxins in raw milk samples retailed in Kayseri. Total of 60 raw milk samples were taken from the bulk tanks of different raw milk processing plants over a period from December 2008 to January 2009 and tested for the presence of S.aureus and enterotoxins (SEA, SEB, SEC, SED, SEE). Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) technique was used for the detection of enterotoxins in raw milk samples.S. aureus contamination rate of 30 out of 60 raw milk samples exceeded the corresponding Turkish Food Codex (Number: 2000/6) maximum limits whereas 37 raw milk samples were found to contain the enterotoxins over the maximum limits of corresponding Turkish Food Codex (Number: 2008/26).The results of this study indicate that raw milk sold at retail is not a safe food for well being and it is a health threatening preference to buy and consume raw milks sold at retail in Kayseri

Kaynakça

  • Bone FJ, Bogie D, Morgan-Jones SC. Staphylococcal food poisoning from sheep milk cheese. Epidemiol Infect 1989;103: 449- 458.
  • Borst DW, Betley MJ. Phage-associated differences in staphylococcal enterotoxin A gene (sea) expression correlate with sea allele class. Infect Immun 1994; 62: 113-118.
  • Betley MJ, Mekalanos JJ. Nucleotide sequence of the type A staphylococcal enterotoxin gene. J Bacteriol 1988;170: 34- 41.
  • Anon. Gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum 2008/26, TKB 2008. hakkındaki tebliğ
  • Scherrer D, Corti S, Muehlherr J. E. et al. Phenotypic and genotypic characteristics of Staphylococcus aureus isolates from raw bulk -tank milk samples of goats and sheep Veterinary Microbiology 2004;101:101-107.
  • Normanno G, Firinu A, Virgilio S. et al. Coagulase-positive Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. Journal of Food microbiology 2005;98:73-79. and
  • Strachan N. J. C, John P. G, Milliar I. G. Application immunosensor Staphylococcus aureus enterotoxin B in cream, International Journal of Food microbiology 1997;35:293-297. automated for the detection of
  • SAS. SAS/STAT User's Guide (6.03); SAS Institute, Inc.: Cary, New York, 1988.
  • Tkaaikova L, Tesfaye A, Mikula I. Detection of the Genes for Staphylococcus aureus Enterotoxin By PCR. Acta Veterinaria Brno 2003; 72: 627–630.
  • Kısa Ö, Albay A, Erol İ ve ark. Kremalı pas- talardan izole edilen koagulaz pozitif stafilo- kokların enterotoksin oluşturma özelliklerinin VIDAS yöntemiyle belirlenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Dergisi 1996; 43: 405-411.
  • Normannoa G, Firinub A, Virgiliob S. et al. Coagulase-positive Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. International Journal of Food Microbiology 2005;98: 73– 79. and
  • Fujikawa H and Morozumi S. Modeling Staphylococcus enterotoxin production in milk. Food Microbiology 2006;23: 260–267. and
  • Belay N, Rasooly A. Staphylococcus aureus growth and enterotoxin A production in anaerobic environment. J Food Prot 2002; 65: 199-204.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA25GC76EU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sami Yılmaz Bu kişi benim

Zafer Gönülalan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, S., & Gönülalan, Z. (2010). KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. Sağlık Bilimleri Dergisi, 19(1), 26-33.
AMA Yılmaz S, Gönülalan Z. KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. JHS. Mart 2010;19(1):26-33.
Chicago Yılmaz, Sami, ve Zafer Gönülalan. “KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 19, sy. 1 (Mart 2010): 26-33.
EndNote Yılmaz S, Gönülalan Z (01 Mart 2010) KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. Sağlık Bilimleri Dergisi 19 1 26–33.
IEEE S. Yılmaz ve Z. Gönülalan, “KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”, JHS, c. 19, sy. 1, ss. 26–33, 2010.
ISNAD Yılmaz, Sami - Gönülalan, Zafer. “KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 19/1 (Mart 2010), 26-33.
JAMA Yılmaz S, Gönülalan Z. KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. JHS. 2010;19:26–33.
MLA Yılmaz, Sami ve Zafer Gönülalan. “KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 19, sy. 1, 2010, ss. 26-33.
Vancouver Yılmaz S, Gönülalan Z. KAYSERİ BÖLGESİNDE TÜKETİME SUNULAN ÇİĞ SÜTLERDE STAPHYLOCOCCUSAUREUS VE ENTEROTOKSİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. JHS. 2010;19(1):26-33.