Bu çalışma, Kayseri ilinde ambalaj malzemesi kullanılmadan açıkta satışa sunulan dondurmalarda Listeria monocytogenes varlığını ortaya koymak amacıyla yapıldı. Çalışmanın materyalini 25'i sade, 25'i meyveli olmak üzere toplam 50 adet dondurma örneği oluşturdu. monocytogenes varlığına ilişkin inceleme, ISO 11290-1/A1-2004’da önerilen izolasyon prosedüründe belirtilmiş olan yönteme göre yapıldı. İzole edilen şüpheli koloniler, biyokimyasal yöntemlerle doğrulandı. Elde edilen izolatların microbact test kiti kullanarak yapılan EL\RNLP\DVDO WHVW VRQXoODUıQD J|UH VDGH GRQGXUPD örneğinden 6 tanesinin, 25 adet meyveli dondurma örneğinin 3 tanesinin listeria türleri ile kontamine olduğu belirlendi. Sade dondurma örneklerinin üç tanesinde sadece L.monocytogenes, iki tanesinde L.monocytogenes ve L.ivanovii, bir tanesinde ise L.ivanovii ve L.grayi tespit edildi. Meyveli dondurma örneklerinin bir tanesinde sadece L.monocytogenes, bir tanesinde L.monocytogenes ve L.seeligeri, bir tanesinde ise L.monocytogenes ve L.grayi ile kontamine olduğu sonucuna varıldı. Yapılan istatistiksel değerlendirmede sade ve meyveli dondurmalarda Listeria spp. varlığı yönünden önemli bir farkın olmadığı (p>0.05) sonucuna varıldı. Çalışmada incelenen dondurma örneklerinin Listeria türleri ile kontamine olduğu belirlendi. Kayseri ilinde açıkta satışa sunulan dondurmalarda Listeria türlerinin varlığının, risk grubunda yer alan tüketiciler ve halk sağlığı bakımından bir tehlike olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldı
This study aimed to investigate of Listeria monocytogenes from ice cream samples sold openly by retail markets in Kayseri city. For this study, total 50 ice cream samples were analysed. ISO 11290-1/A1-2004 method was used for Listeria monocytogenes isolation. Obtained isolates were identified with Microbact kit. Of the 25 vanilla ice creams examined six of the samples had Listeria spp., also of the 25 fruit ice creams examined three of the samples gave positive result for Listeria spp. L.monocytogenes was found only in three samples. Two vanilla ice cream samples were found to be positive for both L.monocytogenes and L.ivanovii while one sample yielded positive for both L.ivanovii and L.grayi. Only L.monocytogenes was found in one out of 25 fruit ice cream samples. One sample was positive for both L.monocytogenes and L.seeligeri while one sample yielded positive for both L.monocytogenes and L.grayi. Statistically there were no significant difference (p>0.05) between vanilla and fruit ice cream groups for presence of Listeria spp. The results of this study indicated that, ice creams sold at patisserie and ice cream sellers in Kayseri city can be hazardous for public health especially for sensitive people considering Listeria sp. contamination
Diğer ID | JA93JN99GV |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 3 |