Yaşa bağlı makular dejenerasyon gelişmiş ülkelerde 65
yaş üstü bireylerde santral görme kaybının en önemli
nedenidir. Hastalığın tedavisi günümüzde hala tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı besin ögelerinin diyetle
yeterli alımı ile hastalığın gelişme riski azalmakta ve
hastalığın ilerleyişi yavaşlamaktadır. Özellikle son yıllarda, antioksidan vitamin ve bileşiklerin, omega-3 ve
omega-6 elzem yağ asitlerinin, D vitaminin ve çinkonun
hastalığa etkilerini gösteren çalışmaların sayısı artmıştır. Bu derleme yazıda, yaşa bağlı makular dejenerasyon
ile beslenme ilişkisi ele alınmıştır
Age-related macular degeneration is the most important
cause of loss of central vision in over 65 years old in
developed country. Although the exact treatment of the
disease is still unknown, the risk of developing the disease reduced and its progression can be slowed down
through dietary intake of certain nutrients. Especially in
recent years, the number of the studies showing the
effect on the disease of antioxidant vitamins and components, omega-3 and omega-6 essential fatty acids, vitamin D and zinc on the disease has increased. This review article, discusses the relationship between nutrition and age-related macular degeneration
Diğer ID | JA98AE97FD |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: 3 |