This research
was carried out in a large-scale dairy cattle breeding complex with about 1.500
milking capacities. Within the scope of the study, changes in the total mixture
ratios (TMR) due to nutrient variations in feedstuffs were examined. For this
purpose, it is aimed to investigate the effects of 14 different feedstuffs
(barley, sunflower seed meal, wheat bran, meadow, cotton seed whole, vetch
cereal hay, vetch cereal silage, brewer grain, corn grain, corn silage,
cottonseed meal, soybean meal, alfalfa, alfalfa silage) nutrient analyzes were
carried out. At different times and in different numbers (302 in total) from
each feed raw material, dry matter (DM), crude protein (CP), crude fat (CF),
crude ash (CA), acid detergent lignin (ADL), acid detergent fiber (ADF),
neutral detergent fiber (NDF), acid and neutral detergent insoluble protein
(ADICP, NDICP) analyzes were performed. The obtained data were analyzed through
six sigma approach. As a result, it was determined that during the trial (6
months), each raw material varied in levels important in nutritional value
within itself. Based on these changes, it has been found that the nutrient
content of TMR mixtures is also significantly affected. For this reason, the
raw materials used in the rations must be analyzed periodically, raw materials
should be placed in storage considering the nutrient values and possible
variations should be considered when TMR analyzes are being conducted.
Bu araştırma,
yaklaşık 1.500 sağmal kapasiteye sahip büyük ölçekli bir süt sığırı çiftliğinde
gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, yem hammaddelerindeki besin madde
değişkenlikleri ve bu değişkenliklerin örnek bir toplam karışım rasyonunda (TMR)
besin madde hesaplamalarındaki olası etkisi değerlendirilmiştir. Bu amaçla,
TMR’lerde kullanılan 14 farklı yem hammaddesinin (arpa-ayçiçeği tohumu
küspesi-buğday kepeği-çayır otu-çiğit-fiğ hububat otu-fiğ hububat otu silajı-malt
posası-dane mısır-mısır silajı-pamuk tohumu küspesi-soya fasulyesi
küspesi-yonca-yonca silajı) besin madde yönünden kimyasal analizleri
yapılmıştır. Bu bağlamda yem hammaddelerinden, farklı zamanlarda ve sayılarda (toplam
302 adet) olmak üzere, kuru madde (KM),
ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), asit deterjan lignin (ADL), asit
deterjan fiber (ADF), nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan ve nötral
deterjanda çözünmeyen protein (ADICP, NDICP) analizleri yapılmıştır. Elde
edilen veriler altı sigma yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak;
deneme süresince (6 ay) her bir hammaddenin kendi içerisinde, besin madde
değerleri bakımından önemli seviyelerde değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Bu değişimlere bağlı olarak, TMR’lerin besin madde hesaplamalarının önemli
derecede etkilendiği tespit edilmiştir.
Bu nedenle rasyonlarda kullanılan hammaddeler, belirli aralıklarla
analiz edilmeli, hammaddeler besin madde değerlerine göre işletmeye alınmalı ve
TMR çözümlemeleri yapılırken olası besin madde varyasyonları dikkate
alınmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 18 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 28 Sayı: 3 |