Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF ATTITUDES OF FACULTY OF HEALTH SCIENCES STUDENTS TOWARDS FUNCTIONAL FOODS AND THE FREQUENCY OF SOME FUNCTIONAL FOODS CONSUMPTION

Yıl 2021, Cilt: 30 Sayı: 2, 152 - 158, 15.09.2021
https://doi.org/10.34108/eujhs.870320

Öz

In this study, it was aimed to determine the attitudes, knowledge levels and consumption frequencies of some functional foods of health sciences faculty students studying at a state university in I˙zmir. The study was conducted with 290 students (18.6 % male, 81.4 % fe- male). In the research, the data were collected by applying a questionnaire form and the Scale for Determining Functional Nutrient Information Levels as a tool. Of the students, 42.4 % stated that they had never heard of functional foods before, and 5.2 % had insufficient knowledge of functional foods. As a reliable source about functional nutrients, 45.9 % of the participants showed expert opinion and 43.8 % scientific publications. It was determined that the awareness of functional foods increased the consumption of functional foods, that the functional nutritional knowledge score of the students of the nutrition and dietetics department was higher (p<0.001), that there was no difference between the groups in terms of monthly income and considera- tion of consuming functional foods (p=0.480), and that those who stated that nutrition had a great effect on health were more likely to think of consuming functional food (p=0.001). The most common functional foods consumed by the participants were tomato and olive oil, while the least known functional foods were enriched eggs and echinacea. It is recommended that students of health sciences faculty to be informed of functional foods.

Kaynakça

  • 1. Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48(1), 61-84.
  • 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, madde 3, https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar, (Kabul tarihi 27.05.2004).
  • 3. Doyon, M., Labrecque, J. (2008). Functional foods: a conceptual definition. British Food Journal. 110:11, 1133-1149.
  • 4. Aslan, R. (2019). Fonksiyonel Gıda: Besinler İlacımız Olabilir mi?. Ayrıntı Dergisi, 7(77), 45-49.
  • 5. Dölekoğlu, C. Ö., Şahin, A., Giray, F. H. (2015). Kadınlarda fonksiyonel gıda tüketimini etkileyen faktörler: Akdeniz illeri örneği. Tarım Bilimleri Dergisi, 21, 572-584.
  • 6. Hacıoğlu, G., Kurt, G. (2012). Tüketicilerin Fonksiyonel Gıdalara Yönelik Farkındalığı, Kabulü ve Tutumları: İzmir İli Örneği. Business & Economics Research Journal, 3(1).
  • 7. Savurdan, H., (2007). Üniversite Öğrencilerinin Fonksiyonel Besin Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi. Selçuk Üniversitesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • 8. Savurdan, H., Aktas, N. (2011). Developing knowledge level scale of functional foods: Validity and reliability study.African Journal of Biotechnology,10(61), 13355-13360.
  • 9. Kandıralı, Ş. (2014). Özel bir sağlıklı beslenme ve diyet danışmanlığı'na başvuran danışanların fonksiyonel besinlere yönelik farkındalığı, bilgi düzeyleri ve tüketim sıklıklarının araştırılması (Master's thesis, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • 10. Demir, G., Aktaş, N. (2018). A research on functional food knowledge, preference and consumption of unıversity students Üniversite öğrencilerinin fonksiyonel besin bilgi, tercih ve tüketimleri üzerine bir araştırma. Journal of Human Sciences, 15(4), 2387-2397.
  • 11. Akçay, B., Yılmaz, H. Ö. 2019, Bazı fonksiyonel besinlerin sağlık üzerindeki koruyucu etkileri. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 8(02), 9-19.
  • 12. Şafak, M. (2012). Sağlık çalışanlarının fonksiyonel besinlere yönelik bilgi, tutum ve tüketim durumlarının belirlenmesi (Doctoral dissertation, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • 13. Tekün, E. (2015). Farklı eğitim düzeylerindeki obez olan ve olmayan bireylerin fonksiyonel besinleri kullanma durumlarının belirlenmesi (Doctoral dissertation, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • 14. Erözgür, E., Ersoy, G. 2020, Özel bir hastanedeki sağlık çalışanlarının fonksiyonel besinler ile ilgili bilgi düzeyi ve tüketim durumunun saptanması. Zeugma Sağlık Araştırmaları Dergisi, 2(2):61-67.
  • 15. Aygül, İ., Kartal, F., Sayıbakan, A. Ş., Çakar, G., Akbulut, H., Yıldırım, Ş. 2018, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencileri ve Öğretim Elemanlarının Fonksiyonel Besin Farkındalığı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(4), 54-64.

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ

Yıl 2021, Cilt: 30 Sayı: 2, 152 - 158, 15.09.2021
https://doi.org/10.34108/eujhs.870320

Öz

Bu çalışmada İzmir ilinde eğitim veren bir kamu üniversitesinde eğitim alan sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin fonksiyonel besinlere yönelik tutumlarının, bilgi düzeylerinin ve bazı fonksiyonel besinleri tüketim sıklıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 290 öğrenci (%18.6 erkek, %81.4 kadın) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu ve Fonksiyonel Besin Bilgi Düzeylerini Belirleme Ölçeği uygulanmıştır. Öğrencilerin %42.4’ü fonksiyonel besinleri daha önce hiç duymadığını belirtmiş, %5.2’sinin fonksiyonel besin bilgi düzeyinin yetersiz düzeyde olduğu bulunmuştur. Fonksiyonel besinlerle ilgili güvenilir kaynak olarak katılımcıların %45.9’u uzman görüşünü, %43.8’i bilimsel yayınları göstermiştir. Fonksiyonel besinlerin bilinirliğinin fonksiyonel besin tüketimini artırdığı (p<0.001), fonksiyonel besin bilgi düzeyi puanının beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerinde daha yüksek olduğu (p=0.004), fonksiyonel besinleri tüketmeyi düşünme konusunda aylık gelir açısından gruplar arasında farklılık olmadığı (p=0.480), beslenmenin sağlık üzerinde büyük etkisi olduğu yönünde görüş bildirenlerin fonksiyonel besin tüketmeyi düşünme oranının daha fazla olduğu (p=0.001) belirlenmiştir.  Öğrencilerin en sık tükettikleri fonksiyonel besinler domates ve zeytinyağı olarak, en az bilinen fonksiyonel besinler ise zenginleştirilmiş yumurta ve ekinezya olarak belirlenmiştir. Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin fonksiyonel besinler konusunda bilgilendirilmeleri önerilmektedir.

Kaynakça

  • 1. Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48(1), 61-84.
  • 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, madde 3, https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar, (Kabul tarihi 27.05.2004).
  • 3. Doyon, M., Labrecque, J. (2008). Functional foods: a conceptual definition. British Food Journal. 110:11, 1133-1149.
  • 4. Aslan, R. (2019). Fonksiyonel Gıda: Besinler İlacımız Olabilir mi?. Ayrıntı Dergisi, 7(77), 45-49.
  • 5. Dölekoğlu, C. Ö., Şahin, A., Giray, F. H. (2015). Kadınlarda fonksiyonel gıda tüketimini etkileyen faktörler: Akdeniz illeri örneği. Tarım Bilimleri Dergisi, 21, 572-584.
  • 6. Hacıoğlu, G., Kurt, G. (2012). Tüketicilerin Fonksiyonel Gıdalara Yönelik Farkındalığı, Kabulü ve Tutumları: İzmir İli Örneği. Business & Economics Research Journal, 3(1).
  • 7. Savurdan, H., (2007). Üniversite Öğrencilerinin Fonksiyonel Besin Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi. Selçuk Üniversitesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • 8. Savurdan, H., Aktas, N. (2011). Developing knowledge level scale of functional foods: Validity and reliability study.African Journal of Biotechnology,10(61), 13355-13360.
  • 9. Kandıralı, Ş. (2014). Özel bir sağlıklı beslenme ve diyet danışmanlığı'na başvuran danışanların fonksiyonel besinlere yönelik farkındalığı, bilgi düzeyleri ve tüketim sıklıklarının araştırılması (Master's thesis, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • 10. Demir, G., Aktaş, N. (2018). A research on functional food knowledge, preference and consumption of unıversity students Üniversite öğrencilerinin fonksiyonel besin bilgi, tercih ve tüketimleri üzerine bir araştırma. Journal of Human Sciences, 15(4), 2387-2397.
  • 11. Akçay, B., Yılmaz, H. Ö. 2019, Bazı fonksiyonel besinlerin sağlık üzerindeki koruyucu etkileri. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 8(02), 9-19.
  • 12. Şafak, M. (2012). Sağlık çalışanlarının fonksiyonel besinlere yönelik bilgi, tutum ve tüketim durumlarının belirlenmesi (Doctoral dissertation, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • 13. Tekün, E. (2015). Farklı eğitim düzeylerindeki obez olan ve olmayan bireylerin fonksiyonel besinleri kullanma durumlarının belirlenmesi (Doctoral dissertation, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • 14. Erözgür, E., Ersoy, G. 2020, Özel bir hastanedeki sağlık çalışanlarının fonksiyonel besinler ile ilgili bilgi düzeyi ve tüketim durumunun saptanması. Zeugma Sağlık Araştırmaları Dergisi, 2(2):61-67.
  • 15. Aygül, İ., Kartal, F., Sayıbakan, A. Ş., Çakar, G., Akbulut, H., Yıldırım, Ş. 2018, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencileri ve Öğretim Elemanlarının Fonksiyonel Besin Farkındalığı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(4), 54-64.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Reyhan İrkin 0000-0002-6838-2215

Zehra Batu 0000-0002-9748-1116

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 28 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İrkin, R., & Batu, Z. (2021). SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ. Sağlık Bilimleri Dergisi, 30(2), 152-158. https://doi.org/10.34108/eujhs.870320
AMA İrkin R, Batu Z. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ. JHS. Eylül 2021;30(2):152-158. doi:10.34108/eujhs.870320
Chicago İrkin, Reyhan, ve Zehra Batu. “SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 30, sy. 2 (Eylül 2021): 152-58. https://doi.org/10.34108/eujhs.870320.
EndNote İrkin R, Batu Z (01 Eylül 2021) SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ. Sağlık Bilimleri Dergisi 30 2 152–158.
IEEE R. İrkin ve Z. Batu, “SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ”, JHS, c. 30, sy. 2, ss. 152–158, 2021, doi: 10.34108/eujhs.870320.
ISNAD İrkin, Reyhan - Batu, Zehra. “SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 30/2 (Eylül 2021), 152-158. https://doi.org/10.34108/eujhs.870320.
JAMA İrkin R, Batu Z. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ. JHS. 2021;30:152–158.
MLA İrkin, Reyhan ve Zehra Batu. “SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 30, sy. 2, 2021, ss. 152-8, doi:10.34108/eujhs.870320.
Vancouver İrkin R, Batu Z. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYONEL BESİNLERE YÖNELİK TUTUMLARININ VE BAZI FONKSİYONEL BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ BELİRLENMESİ. JHS. 2021;30(2):152-8.