Araştırma Makalesi

Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve “Suriye Krizi”

Sayı: 6 1 Ocak 2021
PDF İndir

Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve “Suriye Krizi”

Öz

ABD ile Avrupa arasındaki siyasal, ekonomik ve askeri veçheleri bulunan Atlantik-ötesi ilişkiler, özellikle İkinci Dünya savaşı sonrasında beliren Sovyet komünizmi tehdidine karşı yapılan işbirliğine dayanmaktadır. ABD’nin geleneksel izolasyonizm politikasını terke rastlayan savaş sonrası düzende Atlantik ötesinden sağlanan fonlarla yıpranan ekonomilerin ayağa kaldırılarak Avrupa’nın yeniden inşası bu süreçte önemli rol oynamıştır. Ortak tehdit ve düşmana karşı işbirliği esasına dayanan Avrupa-ABD ilişkileri her dönem güçlü ve istikrarlı ilişkiler ağı görüntüsü vermemiş, ittifak dâhilinde zaman zaman ciddi görüş ayrılıkları yaşanmıştır. Tarihsel süreç içerisinde İngiliz, Fransız ve İsrail askerlerinin ortak icra ettiği 1952-Süveyş Kanal Harekâtına Amerikan muhalefeti, 1960’larda Fransa’nın artan ABD etkisi gerekçesiyle NATO askerî kanadından ayrılması bunlara bir örnektir. Ya da Bosna’da vuku bulan savaşa müdahale yöntemleri gibi birçok sınamalara maruz kalan Atlantik-ötesi ilişkilerde esas kırılma 2003-Irak Savaşında ve Başkan Bush döneminin diğer dış politika uygulamalarında yaşanmıştır. (Asmus, 2003) Trans-Atlantik ilişkilerin alt-üst edilmesi anlamına gelen bu süreçteki görüş farklılıkları Obama dönemiyle kapatılmaya çalışılsa da bu kez 2016 yılından itibaren Başkan Donald Trump’un küresel siyasete de damgasını vuran söylem ve çıkışları ilişkilerde adeta deprem etkisi yaratmıştır. Kimi çevrelerce kopma noktasına geldiği iddia edilen Trans-Atlantik ilişkiler için şafaktaki Joe Biden dönemi karamsar bir çerçeve içinde çizilen Batı ittifakının (ABD+AB) ortakları arasında da yeni bir uyum adına umutların tazelenmesine yol açmıştır. (Oğuzlu, 2020)

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arı, Tayyar. (2017). Geçmişten Günümüze Ortadoğu: Irak, İran, ABD, Petrol, Filistin Sorunu ve Arap Baharı, Cilt II, Bursa: Alfa Akademi Yayıncılık.
  2. Asmus, Ronald D. (2003). Rebuilding the Atlantic Alliance. Foreign Affairs, 01.10.2003 Erişim: https://www.foreignaffairs.com/articles/europe/2003-09-01/rebuilding-atlantic-alliance
  3. Dagher, Munqith. (2020). Biden’s Middle East Policy in his Own Words: Understanding the New Administration’s Priorities, The Washington Institute (TWI). https://www.washingtoninstitute.org/fikraforum/view/bidens-middle-east-policy-iraq-new-administration
  4. Domazeti, Riad. (2020). Suriye’de İnsani Durum, İNSAMER Araştırma No: 130, Aralık. https://insamer.com/tr/suriyede-insani-durum_3526.html
  5. Hamid, Shadi and Daniel Byman. (2015). European Action in Middle East Conflicts, Policy Brief, Clingendael Institute, 01.03.2015 Erişim: https://www.jstor.org/stable/resrep05297
  6. Haşıl, Hamza (2020). Suriye’nin Normalleşme Süreci İşliyor mu? ORSAM Analiz, Cilt: 11, Sayı: 96 ss.66-69.
  7. Keskin, Funda (2005). ABD Başkanlarının Ünlü Doktrinleri, Türk Dış Politikası, ed. Baskın Oran, Cilt 1, 11. Baskı, İstanbul: İletişim Yayınları.
  8. Oğuzlu, Tarık. (2020). Is Biden ‘the European guy’ in the White House? 03.12.2020 Erişim: https://www.dailysabah.com/opinion/op-ed/is-biden-the-european-guy-in-the-white-house Stivachtis, Yannis. (2018) The EU and the Middle East: The European Neighbourhood Policy. E-International Relations Erişim: https://www.e-ir.info/2018/11/26/the-eu-and-the-middle-east-the-european-neighbourhood-policy/

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası İlişkiler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

15 Aralık 2020

Kabul Tarihi

15 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Babacan, M. (2021). Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve “Suriye Krizi”. EURO Politika, 6, 44-52. https://izlik.org/JA85LW22UM
AMA
1.Babacan M. Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve “Suriye Krizi”. Euro Politika. 2021;(6):44-52. https://izlik.org/JA85LW22UM
Chicago
Babacan, Mehmet. 2021. “Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve ‘Suriye Krizi’”. EURO Politika, sy 6: 44-52. https://izlik.org/JA85LW22UM.
EndNote
Babacan M (01 Ocak 2021) Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve “Suriye Krizi”. EURO Politika 6 44–52.
IEEE
[1]M. Babacan, “Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve ‘Suriye Krizi’”, Euro Politika, sy 6, ss. 44–52, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85LW22UM
ISNAD
Babacan, Mehmet. “Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve ‘Suriye Krizi’”. EURO Politika. 6 (01 Ocak 2021): 44-52. https://izlik.org/JA85LW22UM.
JAMA
1.Babacan M. Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve “Suriye Krizi”. Euro Politika. 2021;:44–52.
MLA
Babacan, Mehmet. “Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve ‘Suriye Krizi’”. EURO Politika, sy 6, Ocak 2021, ss. 44-52, https://izlik.org/JA85LW22UM.
Vancouver
1.Mehmet Babacan. Yeni Dönem Transatlantik İlişkilerinde Bir Eşgüdüm Unsuru Olarak “Ortadoğu Politikaları” Ve “Suriye Krizi”. Euro Politika [Internet]. 01 Ocak 2021;(6):44-52. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85LW22UM

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.