Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İskoçya'nın Bağımsızlık Manifestosu

Yıl 2021, Sayı: 9, 7 - 11, 01.07.2021

Öz

2021 Baharı itibariyle İskoçya’da gerçekleştirilen son seçimlerin ardından bağımsızlık tartışmaları yeniden öne çıkmış durumdadır. Her ne kadar İskoçya’da bu konu uzun süredir ilgi odağı olsa da, son seçimler İskoç kamuoyunun bağımsızlık ve dolayısıyla yeni bir referandum konusunda ikilemde kaldığını göstermiştir. İskoç Ulusal Partisi’nin seçimleri kazanmasına rağmen İskoç Parlamentosu’nda çok az bir açıkla da olsa çoğunluğu elde edemeyişi adeta bunun kanıtıdır. İkilemde, Birleşik Krallık hükümetinin İskoç bağımsızlığına karşı tutumu da etkileyici bir faktördür. Her ne kadar küresel salgın koşullarında İskoç bağımsızlığına yönelik çabalar ertelenmiş olsa da, İskoç hükümeti ile Birleşik Krallık hükümeti arasında bu erteleme dışında pek de ortak yön yokmuş gibi görünmektedir. Özellikle merkezi hükümetin Muhafazakar Parti temelli olması ve İskoç siyasetinin bu parti politikalarına yönelik yerleşmiş tepkisi ortaklığı iyice zorlaştırmaktadır.

Kaynakça

  • Benedikter, T. (2016) Modern Özerklik Sistemleri (Dünya Özerklik Sistemleri), Ankara: Nika Yayınevi. Marshall, T. (2019). Coğrafya Mahkumları, İstanbul: Epsilon Yayınevi, İstanbul. Mercan, S. (2020). “İskoçya Bağımsızlık Hareketi.” Yıldız, U. B. (Ed.) Avrupa Birliği Ülkelerinde Ayrılıkçı Hareketler: Katalonya, Bask Bölgesi, Kuzey İrlanda, İskoçya, Flaman Bölgesi ve Kuzey İtalya, Ankara: Nobel Yayınları. Örmeci, O. (2020). İngiltere (Birleşik Krallık) Siyaseti, İstanbul: Urzeni Yayınevi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi, Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sezgin Mercan 0000-0001-9847-4922

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 10 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Mercan, S. (2021). İskoçya’nın Bağımsızlık Manifestosu. EURO Politika(9), 7-11.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.