Araştırma Makalesi

Türkiye'de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları

Cilt: 8 Sayı: 1 1 Aralık 1995
  • Ahmet Akıllı
PDF İndir
TR EN

Türkiye'de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları

Öz

300 adet sığır eti, 100 adet sucuk ve 100 adet pastırma numunesi, Dietilstilbestrol (Des) ve zeranal yönünden analize alınmış olup sucuk ve pastırma numunelerinin hiçbirisinde "Des" ve zeranal kalıntıları tespit edilemedi. beş et numunesinde ise sırasıyla 39.73, 53.69, 135.8, 170.8 ve 279.8 ppb düzeyinde zeranal kalintısı tespit edildi. Diğer bir ifade ile tüm et numunelerinde zeranal bulunma o ranı% 1.66 olarak belirlendi. Araştırmanın ikinci bölümünde ise deneysel olarak hazırlanan sucuk numunelerine sırasıyla 1 O, 25, 50, 100 ppb miktarında "Des" ve zeranal standardı katılarak yapılan çalışmada olgunlaşmasını tamamlayan sucuk numunelerinin yapılan analizlerinde geri kazanım oranları "Des" için %59.23, zeranal için % 51 .37 olarak bulundu. içerisine hormon katılmadan hazırlanan , olgunlaşma ve kurumasını tamamlamış sucuk numunelerine yukarıdaki miktarlarda "Des" ve zeranal standartları katılarak bu sucuklar pozitif kontrol olarak ektraksiyona tabi tutuldu . Analiz sonucunda geri kazanım oranları "Des" için% 60.97zeranol için %55.26 olarak bulundu. içerisine "Des" ve zeranal katılarak olgunlaşma işlemine tabi tutulan sucuk numuneleri ile standart katılmadan olgunlaşma işlemine tabi tutulan ve ekstraksiyon esnasında aynı miktarlarda standart katılarak analize alınan sucuk numunelerinden elde edilen sonuçların paralellik gösterdiği ve istatistiki yönden önemli bir farklılığın olmadığı tesbit edilmiştir. Bu sonuçlara göre "Des" ve Zeranal'ün sucukların olgunlaşması sırasında cereyan eden biyokimyasal olaylardan etkilenmediği ve miktar olarak önemli bir azalmanın söz konusu olmadığı kanaatına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Becker, N. (1981). "Woglichkeiten zur Chromatographischen Erfassung von Hormon-Ruckstanden in Lebens mitteln, suppl. chromatographie , 14-20.
  2. Donoho, L.A. , Johnson, S.W., Sheck, F.R., and Sullivan, L.W. (1973). "Gas chromatographic determination of diethylstilbestrol and its glucuronıde ın cattle tıssues", J.Assoc. off anal, chem. 56.
  3. Durbeck, W.H , Buker, 1. (1983). Eınfaches GC, MS-verfhren zur bestımmung von diethylstilbestrol und verwondter stılbenderıvate ın fleısch und fleıschproducten . Fresenıus Z.anal. chem 315: 479-485.
  4. Food and Drug Administration (1 975) Washıngton D.C. Federal Regıster, Vol. 40, No: 60 .
  5. Heıtzman, R.l., (1 987). "Concentration of resıdus of anabolic agents ın anımal tıssues .
  6. Hollanda Tarım Ateşeliği (1990). "Hollanda'daki hormon kontrol uygulamaları" .
  7. ''International Mınerals Chemıcal Corporation". Veterinary Product Dıvısıon , 23, 188.
  8. lrısh resıdue testing plan for fresh meat. (1990).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Veteriner Cerrahi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ahmet Akıllı Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 1995

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 1995

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akıllı, A. (1995). Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 8(1), 127-146. https://izlik.org/JA79DE44GR
AMA
1.Akıllı A. Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları. Etlik Vet. Mik. Derg. 1995;8(1):127-146. https://izlik.org/JA79DE44GR
Chicago
Akıllı, Ahmet. 1995. “Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 8 (1): 127-46. https://izlik.org/JA79DE44GR.
EndNote
Akıllı A (01 Aralık 1995) Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 8 1 127–146.
IEEE
[1]A. Akıllı, “Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları”, Etlik Vet. Mik. Derg., c. 8, sy 1, ss. 127–146, Ara. 1995, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79DE44GR
ISNAD
Akıllı, Ahmet. “Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 8/1 (01 Aralık 1995): 127-146. https://izlik.org/JA79DE44GR.
JAMA
1.Akıllı A. Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları. Etlik Vet. Mik. Derg. 1995;8:127–146.
MLA
Akıllı, Ahmet. “Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, c. 8, sy 1, Aralık 1995, ss. 127-46, https://izlik.org/JA79DE44GR.
Vancouver
1.Ahmet Akıllı. Türkiye’de Üretilen Et ve Mamüllerinde (Pastırma,Sucuk) Dietilstilbestrol ve Zeranol Kalıntıları. Etlik Vet. Mik. Derg. [Internet]. 01 Aralık 1995;8(1):127-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79DE44GR


15430