Salmonellozis gıda infeksiyonları arasında en sık rastlanılan ve son yıllarda geniş salgınlara neden olan bir infeksiyondur.
Salmonella serotiplerinin zoonoz özelliğe sahip olması, hayvanlarda bu serotiplere bağlı infeksiyonlarla
mücadele edilmesinde bazı önemli önlemlerin alınmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenden dolayı ülkemizde
Salmonella infeksiyonlarına karşı bir önlem olarak kanatlı işletmelerinde Salmonella kontrol programları oluşturulmuştur.
Bu derlemede tavuklarda Salmonella infeksiyonlarının kontrolünde yönetim, sağlık, besleme ve aşılama ile kontrol
yöntemleri özetlenmiştir.
Salmonellosis in food infections is the most common infection causing large outbreaks in recent years.
Because Salmonella factors have zoonotic property, it have made necessary to take some important precautions for
combating infections related to these factors. For this reason, Salmonella control programs in poultry sectors of our
country were created as a protection against these infections. In this review, methods of management, health, feeding
and vaccination are summarized in the control of Salmonella infections of chickens
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 25 Sayı: 2 |