The amount of iron and phosphorus in 87 milk samples from
Atatürk Orman Çiftliği, were determined colorimetrically. The total phosphor in milk was 55- 129 mg./100 ml. and the iron was
0.040- 0.910 mg./100 ml. which were almost the same as the amounts
of those obtained from other investigations.
Kaynakça
1- Boehringer, M. ( 1970) : Test «Bestimmung des anorganischter phosphors
sowie der phosphatide im serum» Milchwissenschaft 25 ( 6) 342- 345
2- Cantarow, A and Schepartz. B, ( 1967) : Biochemistry. Fourth Ed. W.B.
Saunders Company- phladelphia and London
3- Harold . V. ( 1958) : Practical elinical Biochemistry pp . 370-372. 2 t lı . Ed .
4-Kieiner, L. (1966): Sand, V.M . Biochemitsry, Seventh Ed. The C.V. Mosby
Company
5- Lerche, M. ( 1966) : Lehrbuch der tierazztlichen Milchübervachungen
7- Mu Ider, H., Menger, J.W. und Koops, J. ( 1957) : Die oberflachenschicht der
Milchfettkugelchen. (De Oppervlktelaagjen vandemelkvetbolleties)
Nederlands Melk- en Zuiveltiidschrift, ll. 263-269
8-Österberg, R. ( 1961) : Phosphorus Linkages in caseine Biochim bioplup .
Acta 54 ( 3), 424 - 31
9- Schafer, K.H., Breyer, A.M.M., Karte, H. ( 1955) : Das Spurene element Eisen
in Milch und Milchmischunger. L Tschr. Kinderhelik. 76-501-513
10-Tolgay, Z., Tetik, i. (1964): Gıda kontrolu ve analizleri klavuzu. 251. Eğe
Matb. Ank.
11 - Vleesschauwer, A., Vaerenbergh, L., Van u. Naudts, M. { 1958 )": Die bestimmung
von e isen in Mil ch. ( Het bepalen van izjer in Melk) Med. Landb. Hogesch.
Opz. St. Gent 23 . ( 1) 113- 119
Atatürk Orman Çiftliğinden temin edilen 87 ayrı güğümden
alınan numunelerde fosfor ve demir miktarları tesbit edilmiştir.
Biyokimyada uygulanan Spektrofotometrik metodlan süt numunelerine
uygulanmış sütte total fosfor miktan 55- 129 mg./100 ml.
Demir miktarı ise 0,040- 0,910 mg./100 ml. tesbit edilmiştir.
Metodu deneme mahiyetinde olan çalışmalarımız numunelerin
belli hayvanlardan temini güç olduğu için güğüm sütlerinden yapılmıştır
7- Mu Ider, H., Menger, J.W. und Koops, J. ( 1957) : Die oberflachenschicht der
Milchfettkugelchen. (De Oppervlktelaagjen vandemelkvetbolleties)
Nederlands Melk- en Zuiveltiidschrift, ll. 263-269
8-Österberg, R. ( 1961) : Phosphorus Linkages in caseine Biochim bioplup .
Acta 54 ( 3), 424 - 31
9- Schafer, K.H., Breyer, A.M.M., Karte, H. ( 1955) : Das Spurene element Eisen
in Milch und Milchmischunger. L Tschr. Kinderhelik. 76-501-513
10-Tolgay, Z., Tetik, i. (1964): Gıda kontrolu ve analizleri klavuzu. 251. Eğe
Matb. Ank.
11 - Vleesschauwer, A., Vaerenbergh, L., Van u. Naudts, M. { 1958 )": Die bestimmung
von e isen in Mil ch. ( Het bepalen van izjer in Melk) Med. Landb. Hogesch.
Opz. St. Gent 23 . ( 1) 113- 119
Hatipoğlu, M., Türk, İ., Kerman, M., Yılmaz, N. (1971). Spektrofotometrik Metod ile Sütte Fosfor ve Demir Tayini Üzerinde Çalışmalar. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 3(11-12), 63-66.