A study on the agents of brucellosis in the white cheeses that are sold in Ankara current
Yıl 1986,
Cilt: 5 Sayı: 10, 109 - 116, 01.12.1986
Yıldız Ayaz
Öz
94 wıhite cheese samples collected from Ankara Markets were
given to experimental animals.
No agent of brucellosis was detected.
Kaynakça
- 1 - Besin Sempozyumu (1969)= TÜBiTAK, Tisa Matbaacılık Sanayi Umt. Ştiö
Ankara-
- 2 - BEŞE, M· : Yurdumuz Koyunlarında Brucellose Enfeksiyonu. A.Ü .. Vet. Fok.
Yayınları 99.
- 3 - ECKMAN, M.R. (1975)": Brucellosis Linked ot Mexican ... chees, «Journal of
. American ;Med, 6.636-638.
- 4 - ESCALANTE, J-A., Held .J.R. (1969): Brucellosis in Peru Jorn ·of American
Vet. Med. Ass. 12: 1240-1252.
- 5 - GALBRAiTH, N.S., Roos, M.S .. Mowbray, R., Yayne, D.J. H. (1969) Outbraak
of Bruceila Malitersis Type 2 denfection in London, Journal of 'Brt. Md, 10:
612, 614.
- 6 _ GiLMAN, ıH.L., Marguat. J.c. (1951): Journal of Milk Food Fechnol 14=55-61.
- 7 _ GOLEM, S.B.: Brucellazun Memleketimizdeki Durumu Türk Hijyen Tec. Biol.Dergisi
9, 3(1949)= 32-86.
- 8 - HARRiS, H.J. (1950): Brucellosis (Undulant Fewer) Clinical and Subclinical,
2: New York Hoeben.
- 9 _ HATiPOGLU, M. : Türkiye'de Muhtelif Bölgelerde ·imal Edilen ve Ankara
Piyasasında Satılan Beyaz Peynirierin Kimyevi Terkipleri Üzerinde Çalışmalar.
- 10- KARASOY, M. (1961) : Peynirlerde Brucella Melitensis'in Dayanma Süresi·
Ankara Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi. 8(105-112).
- 11 - Keogh, B·P. (1971): Devievs of 'the Progress of Dairy Science Section B.
The survival of Pathogenes in Chees and Milk .Powder, J. Dairy. Des. 38-1 :
91-1·11_
- 12 - KEYHAN, M·, Entersan F. (1969): Epidenioloiical Studies on Human Bruceitesis'in
İran and the dertification by Bacteriophage Arch inst Razi. 21:97-101.
- 13 - MERT, M. ·(1948) : Ankara Yöresinde Pazarlanan Taze Beyaz Peynirlerde
Brusella'ların varlığı üzerinde araştırma. Doktora tezi.
- 14- OBiGER, G·, NEUSOHULZ, 1., SCHONBER (1970) : ·Egzamination of French
Varieties of Solft Chees for Brucellosis and Tuberculoziz Bacteriaa», Bern
Munch , Tierorth Wschr .. 83-318-319.
- 15 - RAMEL, C.G· (1967) : J. Dairy Technol Aust. 22: 40-56.
- 16 - SABBAGHiAN, H .• NADIM, A. (1974): Epidemiology of Human Brucellosis in
İsfahan-İran Journal of Hygien, 73 (2). 221-228·
- 17 - SABBAGHiAN. H. (1975) : «·Fresh with chess as a Source of Brucella lnfection
» , Public Health. iran-Tahran, 4: l65-169.
- 18 - Schools DERGER, H· ·(1952) : Experimentalle-Bacteriologie und infections.
Munchen-Berlin . 155-156.
- 19 - SPiNK, N.W. (1956)= The Nature of the Brucellosis, Minneseopolis Minnosota:
Univ. Minnesota Press.
- 20 - Türkiye Sağlık •istatistik Yıllığı, (1983) : Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı
. 1979-1981 Yılları Değerlendirmeleri · ileri Matbaası, Ankara.
- 21 - ÜNEL, S., WILLIAMS, C.F-, STABLEFORTH. A.W. (1968)= Balıkesir Bölge..
sinde Süt, Krema ile imalathane ve Köylü Beyaz Peynirlerinde Brucella
Melitensisin 'Kalma Süresi, Mikrobiyoloji Dergisi: (3-4). 3-8·
- 22 - YOUNG, E.J. (1975) : «Brucellosis Outbreak Attiributed to ingestion of Unpastörized
Goat Chees» Archives of Internal Medicine, 2=240-243.
- 23 - YÖNEY, Z. (1970) : Süt ve Mamülleri, A.Ü · Ziraat Fakültesi, Ankara Üniversitesi
Basımevi, 421·
Ankara Piyasasında Satılan Beyaz Peynirlerde Brucellosis Etkenlerinin Araştırılması
Yıl 1986,
Cilt: 5 Sayı: 10, 109 - 116, 01.12.1986
Yıldız Ayaz
Öz
Ankara' da satılan beyaz peynirierde 94 . örnek, deney hayvanlarina verilerek metot uygulandı. Bu peynir örneklerinde Brucella tesbit edilmedi.
Kaynakça
- 1 - Besin Sempozyumu (1969)= TÜBiTAK, Tisa Matbaacılık Sanayi Umt. Ştiö
Ankara-
- 2 - BEŞE, M· : Yurdumuz Koyunlarında Brucellose Enfeksiyonu. A.Ü .. Vet. Fok.
Yayınları 99.
- 3 - ECKMAN, M.R. (1975)": Brucellosis Linked ot Mexican ... chees, «Journal of
. American ;Med, 6.636-638.
- 4 - ESCALANTE, J-A., Held .J.R. (1969): Brucellosis in Peru Jorn ·of American
Vet. Med. Ass. 12: 1240-1252.
- 5 - GALBRAiTH, N.S., Roos, M.S .. Mowbray, R., Yayne, D.J. H. (1969) Outbraak
of Bruceila Malitersis Type 2 denfection in London, Journal of 'Brt. Md, 10:
612, 614.
- 6 _ GiLMAN, ıH.L., Marguat. J.c. (1951): Journal of Milk Food Fechnol 14=55-61.
- 7 _ GOLEM, S.B.: Brucellazun Memleketimizdeki Durumu Türk Hijyen Tec. Biol.Dergisi
9, 3(1949)= 32-86.
- 8 - HARRiS, H.J. (1950): Brucellosis (Undulant Fewer) Clinical and Subclinical,
2: New York Hoeben.
- 9 _ HATiPOGLU, M. : Türkiye'de Muhtelif Bölgelerde ·imal Edilen ve Ankara
Piyasasında Satılan Beyaz Peynirierin Kimyevi Terkipleri Üzerinde Çalışmalar.
- 10- KARASOY, M. (1961) : Peynirlerde Brucella Melitensis'in Dayanma Süresi·
Ankara Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi. 8(105-112).
- 11 - Keogh, B·P. (1971): Devievs of 'the Progress of Dairy Science Section B.
The survival of Pathogenes in Chees and Milk .Powder, J. Dairy. Des. 38-1 :
91-1·11_
- 12 - KEYHAN, M·, Entersan F. (1969): Epidenioloiical Studies on Human Bruceitesis'in
İran and the dertification by Bacteriophage Arch inst Razi. 21:97-101.
- 13 - MERT, M. ·(1948) : Ankara Yöresinde Pazarlanan Taze Beyaz Peynirlerde
Brusella'ların varlığı üzerinde araştırma. Doktora tezi.
- 14- OBiGER, G·, NEUSOHULZ, 1., SCHONBER (1970) : ·Egzamination of French
Varieties of Solft Chees for Brucellosis and Tuberculoziz Bacteriaa», Bern
Munch , Tierorth Wschr .. 83-318-319.
- 15 - RAMEL, C.G· (1967) : J. Dairy Technol Aust. 22: 40-56.
- 16 - SABBAGHiAN, H .• NADIM, A. (1974): Epidemiology of Human Brucellosis in
İsfahan-İran Journal of Hygien, 73 (2). 221-228·
- 17 - SABBAGHiAN. H. (1975) : «·Fresh with chess as a Source of Brucella lnfection
» , Public Health. iran-Tahran, 4: l65-169.
- 18 - Schools DERGER, H· ·(1952) : Experimentalle-Bacteriologie und infections.
Munchen-Berlin . 155-156.
- 19 - SPiNK, N.W. (1956)= The Nature of the Brucellosis, Minneseopolis Minnosota:
Univ. Minnesota Press.
- 20 - Türkiye Sağlık •istatistik Yıllığı, (1983) : Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı
. 1979-1981 Yılları Değerlendirmeleri · ileri Matbaası, Ankara.
- 21 - ÜNEL, S., WILLIAMS, C.F-, STABLEFORTH. A.W. (1968)= Balıkesir Bölge..
sinde Süt, Krema ile imalathane ve Köylü Beyaz Peynirlerinde Brucella
Melitensisin 'Kalma Süresi, Mikrobiyoloji Dergisi: (3-4). 3-8·
- 22 - YOUNG, E.J. (1975) : «Brucellosis Outbreak Attiributed to ingestion of Unpastörized
Goat Chees» Archives of Internal Medicine, 2=240-243.
- 23 - YÖNEY, Z. (1970) : Süt ve Mamülleri, A.Ü · Ziraat Fakültesi, Ankara Üniversitesi
Basımevi, 421·