Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Intertest Yöntemi ile Sütteki Antibiyotiklerin ve Diğer İnhibitör Maddelerin Saptanması Üzerinde Çalışmalar

Yıl 1989, Cilt: 6 Sayı: 5, 11 - 22, 01.12.1989

Öz

Süt örneklerinden antibiyotik ve diğer inhibitör maddelerin intertest ve agar difüzyon testleriyle saptanması amacıyla 204 toplu süt örneği ile Ankara piyasasında satışa arz edilen pastörize 103 adet süt örneği olmak üzere toplam 307 süt örneği denenmiştir. Test suşu olarak agar difüzyon testinde. B.stearothermophilus var. colidolactis, intertest kitinde ise Str.thermophilus suşları kullanılmıştır. İncelenen toplu süt ve pastörize süt örneklerinde intertest yönetmiyle sırasıyla, %44, %29 pozitif; %1,5, %15,5 şüpheli; %49,5, %53 negatif sonuçlar bulunurken, agar difüzyon yönteminde sırasıyla, %15,7, %14,5 pozitif, %4.4, %7.8 şüpheli, %80, %77.7 negatif sonuçlar belirlenmiştir. Denemelerde intertest yöntemim ile süt örneklerinde antibiyotik ve diğer inhibitör maddelerin saptanmasında daha basit, duyarlı ve spesifik bir yöntem olduğuna karar verilmiştir.

Kaynakça

  • ACET, A; ATEŞ, M. ve EfWANiŞ. O. (1987) : Hayvansal dokularda antibi. 'YOtik kalrntrlar.rnın agar difizyon tekniği ile tayini. Selcuk Üni. Vet. Fak. Derg. 3, 197-205.
  • Anon: FAO food and nutrition pa.per. Menuals of food guality control. 3. conınıodities 1979; Antibiotlcs in milk, 32-39.
  • ARRET, B., JOHNSON, D.P. and KIRSHBAUN. A. (1971): Outline of d eta il s for microbiological assays of antibiotics: Second revision no. 5. Pharmaceutical Sci. 60, 1689-1694.
  • BOOTH, N.H., Mc -DONALD, L.E. (1982) : «Veterinary pharmocology and thera.peutics» 5. ed. The lowe state University Press, .Awes, Lowa.
  • GELA1A J.N., BRY·ANT, H:H., •HEAVHER, J.E., COLAIBNNE, J :J., CARTER, G.G. and Norcross, M.A. (1984) : Cemparison of micrdbiological methods, . for. defecting penicillin and penicillin-like antibiotic residues in milk. J. of food prodection. 47: 604-610 .
  • HOALAND, M.A., MANSPE·AKER, J.E. and MOREL:AND, T.W. (1984) : Antib iotic residues in milk a.fter intrauterine inf.usion Vet. Med., 382-386.
  • HAOPOGA, A. and KORKEALA, H. (1984) : Ant imicrobial residues in mlik Comparison of dif.ferent agar diffusion methods. · Acta Vet. 25, 250-259.
  • HANSEN, · J. (1964) : Forıstetle forsö, verdrönde aduendeligheden of acen. tonnitrilekstrakter fil prövisning of antibiota rester dyriske vaew Nord. Vet. Med. 16, 551-571 . .
  • lntervet International B.V. -Boxmeer•Holland.
  • JAOAC Official Methods of Analysis, 1984.
  • JOHNSTON, R.W., REIAJMER, R.H., ıHAURIS, E.W., FUGATE, H.G. and SUCH· WAB, B. (1981} : A new screening method for the detection of anti-biotic residues in meat and poultry -tissues. J.Food protection; 44. 828-831.
  • KATZ, J.M. and KATZ, S:E. (1984) : Rapid assay for telrayeline in premixes and mixed feeds. J.A.O.A.C., 57: 576-579.
  • KORKEALA, H., SORVETTULA, 0., MUKI-PETOVS, O. and HI•VN. J. (1982) : Comparison of different agar diffusion methods for the detection öf antimicro'bial residues in stanghter animals. Acta Vet. Scond, 23: 407-415.
  • OUDERKIRK L.A. ('1976) : Bvaluotion of two microbiological methods för · detecting residual antiıbiotics in milk. J.A.O.A.C., 59: 1122-1124.
  • PACKARD, V.S., TATIN.I, S. and GINN, R.E. (1976) : An evaluation of me(hods for detecting and comparaU.ve ineidence of penicillin residues in different types of raw milk suppliss.
  • PICHNARCIK, J., WENZEL, S.U., GloSSKE, W. (1869) : Beitragzur methodik des hemmstoffnachweises in Organen and muskulatur von schlachttieven Arch. Lebensmittelhyg. 20, 272-279.
  • RUIG, W.G. DE; KOOIJBR·INK, H. (1985) : Deıtermination ·Of ohloramp henical in milk ·by HPL.ıC with electrüohemical detection. Matherlan is Milk and Dairy J. 39, 1"55-163.
  • SEYMOW, E.H., JONES, G.M.MC GILUJI!RD, M.L. (1988) : Comparisons of on-farm Screening Tests for detection of antibiotic residues J. Dairy Sci. 71, 539-544.
  • SINGER. C.J., .KATZ, S.E. (1985) : Micro'biolngical assay for chloramphenicol residues. J. of Assac of Officiel Analytical Ohemists 68, 1037-1041 .
  • SANLI, V., AYDIN, N .. İZGÜR, M., .AKMAN, A ve BAYDAR, E. (1987) : Sağıtıcı 'bazı antibiyotiklerin hayvan •Yetiştiriciliğinde verim artırıcı ve koruyucu amaçlarla kullanılması sonucu bakterilerde gelişen direnç kazanma olgusunun invivo ve invitro olarak duyarlı mikroorganizrnalarla araştırılması. Doğa, TUBITAK Vet. Hay. D. 11, 72-85.
  • UGUR, M. (1975} : Das wer·halten an Nıbiotiscıh wirksamer rüçkstande im fleisch nach hitze"und •getrierbe•handlung .mi1 undersuchungen uıberdie brauchbarleit verschedener tesıs tarnme im agar di.ffussions test. lnaug. Diss. FU Berlin.
  • UGUR. M. (1978) : Hayvansal beslemede antibiyotiklerin kullanılmasından doğan zararlar dikkate alınarak ugyulanan mikrobiyolojik inhibitör maddelerinin saptanma metodları. istanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 4, 87-97.
  • WRIGHT, W.W. and HAROLD, L.C. ( 1960) : Antibiotic residues in milk. J.A. V.M.A. 137. 525-533.
  • WELOH, H. (1957) : Problem of antibiotics in f.ood as rhe food and drug adminis·tration sees ~hem. Am. J. Pulbl. Health 47, 701-705.
  • YA DAWALLI, R.K., SINGH, R.S., ANARıD, S.K. (1985) : Diffusion test for the detection of streptomycin residues in milk J . of .Oairy Res. 52. 595-597.
  • YAYGIN, H. (1977) : Süt ve süt mamüllerinden antibiyotikler. E.Ü. Ziraat Fak. Vay. No: 321.

Studies for he determination of antibiotics and other inhibitors in milk try using ıntertest method

Yıl 1989, Cilt: 6 Sayı: 5, 11 - 22, 01.12.1989

Öz

A total of 307 milk samples composed of 204 bulk milk and 103 pasteurized milk samples were tested for the presence of antibiotics and other inhibitors by intertest and agar diffusion methods. While B.stearothermophilus var. calidolactis was used as a sensitive straion in agar diffusion test, Strep.thermophilus was used in intertest kit. By intertest method, the antibiotics and other inhibitor residues have been found in bulk milk and pasteurized have been found in bulk milk and pasteurized milk samples as 44%, 29% positive; 1.5%, 15.5% suspicious and 49.5%,53% negative, respectively. By agar diffusion test they also have been found in bulk milk and pasteurised milk samples as 15,7%, 14.5% positeve; 4.4 % 7,8% suspicious and 80%, 77.7% negative, respectively. Experiments revealed that intertest method has been elucidated to be simpler, more sensitive and more specific in the detection of residues of antibiotics and other inhibitors in milk.

Kaynakça

  • ACET, A; ATEŞ, M. ve EfWANiŞ. O. (1987) : Hayvansal dokularda antibi. 'YOtik kalrntrlar.rnın agar difizyon tekniği ile tayini. Selcuk Üni. Vet. Fak. Derg. 3, 197-205.
  • Anon: FAO food and nutrition pa.per. Menuals of food guality control. 3. conınıodities 1979; Antibiotlcs in milk, 32-39.
  • ARRET, B., JOHNSON, D.P. and KIRSHBAUN. A. (1971): Outline of d eta il s for microbiological assays of antibiotics: Second revision no. 5. Pharmaceutical Sci. 60, 1689-1694.
  • BOOTH, N.H., Mc -DONALD, L.E. (1982) : «Veterinary pharmocology and thera.peutics» 5. ed. The lowe state University Press, .Awes, Lowa.
  • GELA1A J.N., BRY·ANT, H:H., •HEAVHER, J.E., COLAIBNNE, J :J., CARTER, G.G. and Norcross, M.A. (1984) : Cemparison of micrdbiological methods, . for. defecting penicillin and penicillin-like antibiotic residues in milk. J. of food prodection. 47: 604-610 .
  • HOALAND, M.A., MANSPE·AKER, J.E. and MOREL:AND, T.W. (1984) : Antib iotic residues in milk a.fter intrauterine inf.usion Vet. Med., 382-386.
  • HAOPOGA, A. and KORKEALA, H. (1984) : Ant imicrobial residues in mlik Comparison of dif.ferent agar diffusion methods. · Acta Vet. 25, 250-259.
  • HANSEN, · J. (1964) : Forıstetle forsö, verdrönde aduendeligheden of acen. tonnitrilekstrakter fil prövisning of antibiota rester dyriske vaew Nord. Vet. Med. 16, 551-571 . .
  • lntervet International B.V. -Boxmeer•Holland.
  • JAOAC Official Methods of Analysis, 1984.
  • JOHNSTON, R.W., REIAJMER, R.H., ıHAURIS, E.W., FUGATE, H.G. and SUCH· WAB, B. (1981} : A new screening method for the detection of anti-biotic residues in meat and poultry -tissues. J.Food protection; 44. 828-831.
  • KATZ, J.M. and KATZ, S:E. (1984) : Rapid assay for telrayeline in premixes and mixed feeds. J.A.O.A.C., 57: 576-579.
  • KORKEALA, H., SORVETTULA, 0., MUKI-PETOVS, O. and HI•VN. J. (1982) : Comparison of different agar diffusion methods for the detection öf antimicro'bial residues in stanghter animals. Acta Vet. Scond, 23: 407-415.
  • OUDERKIRK L.A. ('1976) : Bvaluotion of two microbiological methods för · detecting residual antiıbiotics in milk. J.A.O.A.C., 59: 1122-1124.
  • PACKARD, V.S., TATIN.I, S. and GINN, R.E. (1976) : An evaluation of me(hods for detecting and comparaU.ve ineidence of penicillin residues in different types of raw milk suppliss.
  • PICHNARCIK, J., WENZEL, S.U., GloSSKE, W. (1869) : Beitragzur methodik des hemmstoffnachweises in Organen and muskulatur von schlachttieven Arch. Lebensmittelhyg. 20, 272-279.
  • RUIG, W.G. DE; KOOIJBR·INK, H. (1985) : Deıtermination ·Of ohloramp henical in milk ·by HPL.ıC with electrüohemical detection. Matherlan is Milk and Dairy J. 39, 1"55-163.
  • SEYMOW, E.H., JONES, G.M.MC GILUJI!RD, M.L. (1988) : Comparisons of on-farm Screening Tests for detection of antibiotic residues J. Dairy Sci. 71, 539-544.
  • SINGER. C.J., .KATZ, S.E. (1985) : Micro'biolngical assay for chloramphenicol residues. J. of Assac of Officiel Analytical Ohemists 68, 1037-1041 .
  • SANLI, V., AYDIN, N .. İZGÜR, M., .AKMAN, A ve BAYDAR, E. (1987) : Sağıtıcı 'bazı antibiyotiklerin hayvan •Yetiştiriciliğinde verim artırıcı ve koruyucu amaçlarla kullanılması sonucu bakterilerde gelişen direnç kazanma olgusunun invivo ve invitro olarak duyarlı mikroorganizrnalarla araştırılması. Doğa, TUBITAK Vet. Hay. D. 11, 72-85.
  • UGUR, M. (1975} : Das wer·halten an Nıbiotiscıh wirksamer rüçkstande im fleisch nach hitze"und •getrierbe•handlung .mi1 undersuchungen uıberdie brauchbarleit verschedener tesıs tarnme im agar di.ffussions test. lnaug. Diss. FU Berlin.
  • UGUR. M. (1978) : Hayvansal beslemede antibiyotiklerin kullanılmasından doğan zararlar dikkate alınarak ugyulanan mikrobiyolojik inhibitör maddelerinin saptanma metodları. istanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 4, 87-97.
  • WRIGHT, W.W. and HAROLD, L.C. ( 1960) : Antibiotic residues in milk. J.A. V.M.A. 137. 525-533.
  • WELOH, H. (1957) : Problem of antibiotics in f.ood as rhe food and drug adminis·tration sees ~hem. Am. J. Pulbl. Health 47, 701-705.
  • YA DAWALLI, R.K., SINGH, R.S., ANARıD, S.K. (1985) : Diffusion test for the detection of streptomycin residues in milk J . of .Oairy Res. 52. 595-597.
  • YAYGIN, H. (1977) : Süt ve süt mamüllerinden antibiyotikler. E.Ü. Ziraat Fak. Vay. No: 321.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nedret Aydın Bu kişi benim

Meliha Canbazoğlu Bu kişi benim

Hatice Ayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1989
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 6 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Aydın, N., Canbazoğlu, M., & Ayhan, H. (1989). Intertest Yöntemi ile Sütteki Antibiyotiklerin ve Diğer İnhibitör Maddelerin Saptanması Üzerinde Çalışmalar. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 6(5), 11-22.


15430